Na Bled so se vrnili poletni filmski večeri. V sklopu projekta Kino Bled so obiskovalci v Zdraviliškem parku, pod milim nebom, uživali v projekcijah in skupnih ogledih filmov. Na začetku ekipa dveh mladih filmskih navdušencev je ob pomoči Občine Bled, Zavoda za kulturo Bled ter Turizma Bled, zagnala svoj projekt. Vodja projekta, domačin Aljaž Markelj priznava, da si na začetku niso mislili, da jim bo res uspelo: »Začelo se je povsem spontano in sedaj je tukaj Kino Bled, kjer niso na ogled le filmi temveč smo poskrbeli tudi za zanimiv spremljevalni program«.

Festival kino Bled je potekal med 5. in 11. avgustom. Otvorili so ga s filmom Mala bela laž. Zaradi vremena sta odpadla dva filma, in sicer slovenski dokumentarni film Nepoškodovane, ki ga je posnela ekipa Balkan River Defence ter najboljši slovenski film lanskega leta, režiserke Urše Menart Ne bom več luzerka. Gledalci so si lahko ogledali legendarni film Polnočni kavboj, srbski film Sivi kamion rdeče barve Srđana Koljevića. Festival je vrhunec doživel s filmom Tatiči in se zaključil s starejšim slovenskim filmom Blues za Saro Borisa Jurjaševiča, ki je bil večinoma posnet prav na Bledu.

Obiskovalci, med njimi so bili tako domačini kot turisti, so nad novim poletnim dogajanjem navdušeni. To je šele začetek pravi organizator in z veseljem zre v prihodnost Festivala Kino Bled. Gre za dolgoročen projekt, ki ga nameravajo razširiti, se povezati z ostalimi okoliškimi občinami in v prvi vrsti vsako poletje na Bled pripeljati dobre filme.

Rebeka Krašovec