Pravijo, da je znanje moč. Učiti se v dobri družbi pa je zgolj še dodana vrednost, ki smo je lahko deležni v neformalnem vseživljenjskem izobraževanju. Na Bledu se pod okriljem Medgeneracijskega centra Bled – Radol’ca tako odvijajo številne aktivnosti za vse generacije. Nad družabnimi, ustvarjalnimi, športnimi in izobraževalnimi aktivnostmi pa bedi nadobudna in energije polna vodja Medgeneracijskega centra, Hana Premrl.

Programe izvajajo v širši okolici

Hana je pobudo za Medgeneracijski center v blejski občini predstavila leta 2015 in že istega leta je center odprl svoja vrata. Z Občino Bled že od samega začetka odlično sodelujejo. V letu 2016 so se pridružili Ljudski univerzi Radovljica in vse od takrat delujejo pod pod njihovim okriljem. Ne le na Bledu in v Radovljici, delujejo tudi v Bohinju in v Gorjah. Glavne lokacije na katerih izvajajo aktivnosti so OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled, Ledena dvorana Bled, Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled, No. 1 Fitnes ter VSŠG Bled.

Ponujajo pester izbor aktivnosti

V letu 2018 je Medgeneracijski center Bled – Radol’ca obiskalo okoli 1400 udeležencev, imeli so 3400 udeležb na delavnicah na 3400 ur programov. Ukvarjajo se predvsem z neformalnim izobraževanjem na različnih področjih. Veliko delavnic imajo v dopoldanskem času, ki so predvsem namenjene upokojencem, v popoldanskem času pa imajo na voljo različna predavanja, tečaje, vadbe in ustvarjalne delavnice. Še posebej aktivni so v času šolskih počitnic.

Pomembno je sodelovati z lokalnimi izvajalci

Poleg športnih aktivnosti kot so Vadba za hrbtenico, Nirvana fitnes, Šola zdravja in druge, Medgeneracijski center ponuja ogromno ustvarjalnih delavnic med katerimi je tudi Šola slikanja za otroke. Medgeneracijski center je trdno povezan tudi z lokalnimi izvajalci tečajev, delavnic in predavanj. V preteklosti so sodelovali že z Janom Bizjakom, Matejo Reš, Marjeta Žerovec, Hubertom Široko, Ano Marijo Kovač in drugimi.

Bled je zelo specifičen

Hana izpostavi, da so v njihovem centru odprti za sodelovanje z ljudmi, ki imajo sveže ideje in bi radi prispevali k lokalni skupnosti. ”Bled je zelo specifičen” pravi, temu pa dodaja, da kot turistično mesto brez srednjih šol morda pogrešajo prisotnost mladih. Z novimi prostori medgeneracijskega centra na Selišah, ki naj bi se na Bledu odprli v letu 2020, obljubljajo tudi več privlačnih aktivnosti za mlade. 

Če Medgeneracijskega centra Bled – Radol’ca še niste obiskali, sedaj veste da tam nedvomno vsak lahko najde nekaj zase.

Špela Lausegger