Podružnična osnovna šola Ribno letos praznuje 130 letnico delovanja. Ker gresta šola in kultura z roko v roki, so prav na predvečer osrednjega slovenskega kulturnega praznika, posvečenega dr. Francetu Prešernu, v Zadružnem domu Ribno pripravili prav posebno prireditev. Na odru so stali učenci osnovne šole in z zanimivim programom vse obiskovalce popeljali skozi zgodovino šole. S kratkim filmom so ob koncu prikazali kako super se imajo v svoji šoli in zakaj jo bo po koncu četrtega razreda kar težko zapustiti.

Pestra zgodovina POŠ Ribno 

POŠ Ribno je svoja vrata prvič odprla 1. januarja leta 1888. Redni pouk je takrat potekal v dveh razredih, obiskovalo ga je 115 učencev. V času druge svetovne vojne je pouk potekal v nemškem jeziku. Šola je skozi zgodovino preživela kar nekaj preizkušenj. Leta 1944 so šolsko poslopje zažgali partizani, do leta 1945 je zato pouk potekal v »Miklavževi hiši«, nato v matični OŠ Bled, pa potem spet v zasilnih prostorih v Ribnem. Šolo so kasneje začeli obnavljati, pri obnovi pa so sodelovali krajani iz okoliških vasi. Leta 1998 je območje prizadel potres. Poslopje ribnske šole je bilo pri tem tako poškodovano, da so jo morali začasno zapreti.

Šola, ki deluje s krajem in kraj, ki deluje s šolo 

Krajani so zaslužni za to, da se je otroški smeh ponovno vrnil na Šolsko ulico v Ribnem in tam tudi ostal vse do danes. Šolo letos obiskuje 45 učencev, poučuje pa jih pet učiteljic. Dobro sodelujejo z matično blejsko osnovno šoli, različnimi organizacijami in krajevno skupnostjo. Ob tem so v Zadružnem domu Ribno pripravili razstavo na temo šola nekoč in danes.

Rebeka Krašovec