Srednjeveški dnevi na Blejskem gradu tradicionalno potekajo prvi vikend v juniju, 3.– 4. 6. Letos pa se dogodek prvič širi že v maj, ko bo pestro dogajanje tako na gradu kot v grajskem parku potekalo že 7., 14. in 28. maja.

Na prvo nedeljo, 7. 5., bodo pozvani vsi pogumni, močni in neustrašni moški, da se preizkusijo v srednjeveških izzivih, s katerimi so vitezi nekoč osvajali ozemlja in ženska srca. Naslednjo nedeljo, 14. 5. bo dogodek nekoliko bolj posvečen damam, da si izmenjajo tisoč in eno skrivnost, s katerimi so nekdaj omrežile viteze in jih celo pognale v vojne. Da pa vseeno ne bo prišlo do trenj v nedeljo, 28. 5., vabimo otroke, ki bodo s svojim smehom in norčijami pregnali preresne viteško-damske zaplete, da se bodo lahko na velikem dogodku od 3. do 4. junija vsi skupaj veselili.

7. maj je dan za pogum

Lambergarjeva vojska bo v taboru pod gradom pripravila 6 viteških izzivov, kjer boste vsi neustrašni moški enkrat za vselej lahko dokazali svojo moč. Tekmovanje bo potekalo od 12. do 16. ure, vsak udeleženec bo ob prihodu prejel kartonček, kamor se bodo beležili rezultati, ob 16.30 uri pa bo grof Lambergar razglasil zmagovalca. Ta bo poleg večne slave prejel tudi bogato nagrado.

10:30 Blejski grad
Sprejem graščaka pri vodnjaku na spodnji terasi
11:00-12:00
Viteški turnir na zgornji terasi gradu
KD IS viteza Gašperja Lambergarja

12:00-16:00 Grajski park
Viteški izziv v taboru pod gradom
Kovač oklepar Borimir in prikaz kovanja viteške opreme
16:15
Razglasitev zmagovalca in podelitev nagrade

16:30-17:30 Blejski grad
Viteški turnir na zgornji terasi gradu
KD IS viteza Gašperja Lambergarja

14. maja se razvajajo dame

Kateri so tisti elementi, ki v dami spodbudijo njeno pristno, mogočno, božansko energijo? Drage dame, na ta dan se boste lahko naučile nagovoriti svoje čute skozi makrame pletenje, poslikavo s kano, spoznavanje kristalov in različne tinkture, za konec pa boste lahko pogledale še kaj vam napoveduje usoda. Damski krog bo potekal v taboru, od 12. do 16. ure, vsaka dama bo ob prihodu prejela kuponček, na katerega si bo beležila svoj najljubši izbor in si na ta način izdelala profil srednjeveške dame. Med vsemi udeleženkami bomo izžrebali tudi eno, ki bo v dar prejela prav posebno darilo.

28. maja ne bo manjkalo norčavosti

Grof Lambergar v goste rad vabi plemiče in viteze s spremstvom od blizu in daleč, ampak pogovori med njimi velikokrat postanejo preresni in dolgočasni. Letos je zato grajskemu dvornemu norčku dal nalogo, naj skliče vse igrive in nagajive otroke, še posebej tiste, ki se znajo veseliti in ZELOOOO na glas smejati. V taboru se boste med 12. in 16. uro učili glasnega smeha, smešnega oponašanja, zmedenega risanja in napetega pripovedovanja zgodb. Vsak otrok bo nagrajen.

Veliko praznovanje od 3. do 4. junija

Ko nastopijo prve junijske noči je na grajski skali končno vse nared za veliko praznovanje 3. in 4. 6. Blejski grad se takrat spremeni v prizorišče imenitnih sprejemov prelestnih gospodičen in pogumnih vitezov, njihovih lahkotnih plesov in prikazov mečevanja, ne manjkajo pa niti zabavni dvorni norčki. Nič manj živahno ni na srednjeveški tržnici pod gradom, kjer svoje umetelno znanje prikazujejo rokodelci. Dobre jedače in pijače je za vse dovolj, saj v napornem ritmu praznovanja sicer marsikdo lahko omaga. Če koga še posebej zasrbijo pete, je tu pravo mesto, da se nauči lahkotnih plesnih korakov.

Lambergarjeva vojska, ki ima svoj tabor pod gradom, pa je pripravljena tudi v času, ko se na gradu in pod njim vsi zabavajo. Vitezi se prek dneva urijo v spretnostih mečevanja, metanju srednjeveškega orožja v tarčo in streljanju z lokom.

Vabimo vas, da tudi vi postanete del srednjeveškega utripa na Blejskem gradu!

Zavod za kulturo Bled

Dogodek na gradu poteka v odpiralnem času gradu, za vstop na grad je potrebno plačati vstopnino.