S koncertom zasedbe Cello attacca! Dolcissimo se je 17. 7. v cerkvi sv. Martina na Bledu zaključil 24. Festival Bled, ki je v dveh tednih ponudil 16 koncertnih dogodkov. Program mednarodnega glasbenega festivala temelji na klasični glasbi, tuje pa mu niso niti vse ostale zvrsti glasbenega izraza. Že vse od nastanka program oblikuje umetniški vodja in ustanovitelj festivala Jernej Brence, nastaja pa pod okriljem Zavoda za kulturo Bled. Ob koncertnem programu tekom festivala že vsa leta potekajo mojstrski tečaji. V letošnjih je več kot 80 mladih poučevalo 11 mednarodno uveljavljenih profesorjev iz Evrope, Južne Koreje in Kitajske.

Letošnji festival je potekal od 1. do 17. julija 2019. Otvoritveni koncert (ena od dveh festivalskih produkcij, druga je zaključni koncert) pod naslovom Štirje letni časi v Buenos Airesu so pripravili mojster črno-belih tipk, pianist Aleksandar Serdar, čelistka Karmen Pečar Koritnik, dragocena umetnica, ki s pomočjo umetnosti povezuje ljudi in Jernej Brence, violinist in ustanovitelj Festivala Bled. Priznani umetniški par, pianistka Bokjoo Suh-Cho in Saewon Suh sta že nekaj let zvesta Festivalu Bled, tokrat sta se predstavila na samostojnem koncertu. Tilen Draksler se je na festivalskem odru predstavil z Orkestrom Amadeo. Duo Percussive Colours (Turčija), ki ga sestavljata Ruya Taner (klavir) in Dinçer Özer (tolkala) se je predstavil z zanimivim glasbenim prepletom znanih klavirskih del, glasbe sodobnih turških skladateljev in narodne glasbe.

Člani skupine Same babe so blejsko občinstvo navdušili s svojim alternativnim šansonom, tokrat pa so prvič, prav za Festival Bled nastopili skupaj s kantavtorjem Janijem Kovačičem. Izjemni klarinetist svetovnega slovesa, Goran Bojčevski je bil naslednji, ki je s svojstvenim balkan nuevom razvnel poslušalce. Enako bi lahko trdili za bosanskohercegovsko atrakcijo, skupino Divanhana, ki spada med najpopularnejše zasedbe sevdaha. Člani glasbene skupine Commuters so povezali zvoke alt saksofona, vibrafona, kitare, kontrabasa in bobnov v zanimiv jazzovski večer.

Na velikem odru festivalne dvorane so nastopili mladi s Kraljeve srednje šole v Veliki Britaniji, Colchester Grammar School in izvrstni mladinski simfonični orkester Dusika iz Kopenhagna. Mladi glasbeniki, ki tekom Festivala Bled svoje znanje izpopolnjujejo v mojstrskih tečajih so se predstavili na treh dobro obiskanih samostojnih koncertnih večerih. Sally Bytheway Chorale, koralni zbor iz Salt Lake Citya (Utah) je navdušil občinstvo v zadnjem delu festivalskega programa.

Med vrhunce letošnjega 24. Festivala Bled pa vsekakor lahko štejemo nastop vrhunskega domačega zbora. Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija, med drugim nagrajenca Prešernovega sklada, v katerem poje približno 40 študentk in študentov, je l 2009 nastopil kot finalist za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v Toursu (Francija).

Foto: Boris Pretnar