Se spomnite velikih uspehov Iztoka Čopa in Luke Špika? Na letošnji že šestdeseti prvomajski veslaški regati, ki je potekala od 20. do 21. aprila so se pomerili mladi veslaški upi Slovenije.

Za nekatere je bil to prvi tekmovalni izziv

Po besedah Rebeke Babič, predstavnice Veslaškega kluba Bled, ki je organiziralo regato, le-ta predstavlja začetek veslaškega obdobja, za mnoge najmlajše člane predstavlja pa hkrati prvi tekmovalni izziv. Za veslaškim klubom sta sicer že dve regati, domača v Kopru in mednarodna v Zagrebu. Tekmovanja na Bledu se je udeležilo sto petdeset veslačev, vse od najmlajših do najstarejših, ki štejejo trideset let.

Veslanje ni le šport, je način življenja

Anže Blažič, trener Veslaškega kluba Nautilus Koper poudarja, da je ta regata predvsem prehod iz zimskega na tekmovalno veslaško obdobje. Svojo veslaško pot je sam začel prav na Bledu, kjer je kar trinajst let tekmoval, nato pa sprejel mesto trenerja v koprskem veslaškem klubu. Pravi, da se mu življenje že od malih nog vrti okoli veslanja.

Bliža se pestro veslaško leto

V soboto 20. aprila so se pomerile manjše veslaške ekipe, v nedeljo 21. aprila pa so tekmovale večje posadke, ki nastopajo v več disciplinah. V juniju veslače čaka 64. mednarodna regata na Bledu, leta 2020 pa se bodo udeležili svetovnega prvenstva, ki bo vključevalo ne-olimpijske discipline, svetovnega prvenstva za mladince in za B-člane.

Veslanje je resnično lep šport, ki športnike poveže z naravo. V Veslaškem klubu Bled zato z veseljem v svoje vrste vabijo nove člane.

Špela Lausegger