Blejsko jezero je med 11. in 13. junije gostilo 65. mednarodno regato, ki jo tradicionalno organizira Veslaška zveza Slovenije ob sodelovanju z Veslaškim klubom Bled in s podporo Občine Bled. Letos je bil ob odpovedi večine spomladanskih regat želja in potreba po tekmah še toliko večja, tako da se je odločitev za izvedbo kljub še vedno trajajoči epidemiji pokazalo kot pravilno. Nastopilo je namreč rekordnih 589 tekmovalcev iz 90 reprezentanc oziroma klubov iz 14 držav (Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Češke, Nemčije, Madžarske, Moldove, Nizozemske, Srbije, Slovaške, Švice, Turčije in Slovenije).

Regata, na kateri se je zvrstilo kar 576 čolnov v 205 tekmah treh tekmovalnih dni, je bila sicer izvedena po strogem covid-19 protokolu, v zaprtem prizorišču in ekipnih mehurčkih ter brez gledalcev. Izvedba je bila uspešna po vseh plateh, ob tem da ni bilo zaznanega niti enega primera okužbe z novim korona virusom. Organizatorji so tako na regati sicer preskusili različne covid-19 protokole za namene organizacije Evropskega veteranskega prvenstva septembra letos. Sicer pa se izkušena ekipa že tudi pripravlja na organizacijo novega vrhunskega dogodka – Evropskega članskega prvenstva, ki ga bo Bled gostil v letu 2023.

Zelo dobro so nastopili slovenski tekmovalci, ki se počasi vračajo na pota stare slave. Ob izkušenem Rajku Hrvatu, ki je po tretjem mestu na finalu Svetovnega pokala dobil tekmo lahkih enojcev, vajeti prevzema mlada generacija mlajših članov (do 23 let) in mladincev. Med mlajšimi člani je oba tekmovalna dneva med enojci zmagal Ljubljančan Filip-Matej Pfeifer, nedeljsko finale dvojcev pa je po razburljivem zaključku tekme za 1 stotinko pred Madžarsko pripadlo blejski posadki Isak Žvegelj – Aleksej Tratnik. Ta dva čolna bosta ob skifistki Ilariji Maccchi iz Izole, ki je bila na Bledu šesta, nastopila na Svetovnem prvenstvu do 23 let v Račicah 7.-11. julija.

V mladinski kategoriji sta se najbolj izkazali Blejki Jana Dramelj in Ruby Čop. Prva je bila tretja med skifistkami, skupaj pa sta osvojili bron tudi med dvojnimi dvojci. Pri fantih izstopa blejsko-izolska kombinacija Gabrijel Potočnik in Matej Markuža, ki je bila v dvojnem dvojcu tretja. Mladince čaka nastop na Svetovnem prvenstvu v začetku avgusta v bolgarskem Plovdivu, končne posadke pa bodo določene do konca tega meseca. Jeseni je na sporedu še evropsko prvenstvo v Münchnu.

Po tem ko se v članski konkurenci nobenemu od slovenskih čolnov ni uspelo uvrstiti na Olimpijske igre v Tokiu, je glavni cilj članov Svetovno prvenstvo konec oktobra v Šanghaju. Tam bosta predvidoma nastopila lahki skifist Rajko Hrvat in mariborski dvojec Nik Krebs – Jaka Čas.

Jernej Slivnik, sekretar VZS

(op.: reportaža je bila posneta po sobotnem jutranjem finalu mladink v enojcu)