Ta konec tedna bodo glasbeni sladokusci deležni zanimive glasbene poslastice. Na Bled namreč prihajajo izvrstni izvajalci klezmer glasbe, Ansambel Feldman. Njihovi glasbi boste lahko prisluhnili v petek, 15.11. ob 20. uri v Festivalni dvorani Bled. 

Ansambel Feldman prihaja iz Černovic, glavnega mesta nekdanje avstro-ogrske dežele Bukovine. Do druge svetovne vojne so vsaj pol prebivalstva predstavljali Aškenazi, vzhodno evropski Judje, ki govorijo jezik jidiš, nekakšno mešanico stare nemščine, vzhodno slovanskih jezikov in starodavne hebrejščine. Razvili so posebno zvrst ljudske glasbe, ki ji pravijo klezmer. Navdih za to živahno in poskočno muziko so črpali iz svoje bogate tradicije, marsikaj pa povzeli tudi po sosedih v tem neverjetno etnično pestrem okolju, ki so ga sestavljali tudi Romuni, Madžari, Nemci, Ukrajinci, Rusi, Poljaki, Slovaki, Armenci in seveda Romi.

Med drugo svetovno vojno je bila večina Judov pobitih. Nekoč cvetoče središče te edinstvene kulture, se v današnji zahodni Ukrajini, kamor sodijo tudi Černovice, počasi spet prebuja. Med najbolj originalne in tradiciji zveste muzikante klezmerja sodi prav ansambel Feldman, ki prihaja na Bled s posredovanjem avstrijskega konzulata v Černovicah, s Celovcem pobratenega mesta,

S Černovicami je povezan tudi Bled. Na tamkajšnji univerzi sta v pred prvo svetovno vojno poučevala kar dva slovenska profesorja po rodu iz naših krajev, svetovno znani geograf Alexander Supan (Zupan), po očetu iz Zasipa, po materi pa iz Radovljice, in matematik Josip Plemelj, doma z Bleda. Njemu so člani Muzejskega društva Bled s pomočjo Zavoda za kulturo Bled in Občine Bled pred nekaj leti v Černovicah odkrili spominsko ploščo.

Klezmer glasba

Klezmer glasba je pisana in bogata kot je sama zgodovina judovskega ljudstva, ki je tisočletja preživelo na begu, da bi ohranilo svojo nebeško nadarjenost in izročilo prednikov. To je glasba židovskih trubadurjev – klezmorinov in zajema veliko priljubljenih skladb iz različnih avtohtonih kultur: romunsko, rusko, poljsko, ukrajinsko, litovsko, grško, otomansko (turško), arabsko, na Madžarskem še romsko in kasneje od 19. stoletju še ameriški jazz. Ker je klezmer živa, melodična, čutna, vesela in zelo dramatična glasba, polna strasti, dramatičnosti in melahonlije, ki poslušalcev nikoli ne pusti ravnodušnih, jo skupina Kontra-Kvartet poustvarja s s posebnim občutkom in ljubeznijo.

Koncert Ansambla Feldman bo v petek, 15. 11. 2019, ob 20. uri v Festivalni dvorani Bled. Vstop je prost.