Že 13. barmansko tekmovanje G&T Cup Bled, ki so ga pripravili študenti 2. letnika Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem, Bled je tokrat prvič potekalo v ljubljanskem hotelu Intercontinental. Letošnja tematika je bila koktajl in glasba, tehnika mešanja pa prosta. Blejska šola je na tekmovanju gostila trideset tekmovalcev iz šestnajstih šol desetih evropskih držav, kar predstavlja rekordno udeležbo v vseh pogledih.

Direktor blejske šole, mag. Janez Damjan, se je na uradni otvoritvi zahvalil vsem sodelujočim in jih pohvalil. Izrazil je tudi navdušenje nad dejstvom, da blejski študenti cenijo poklice v gostinstvu in turizmu in da delodajalci vse bolj cenijo dobre delavce. Opozoril je tudi, da tak dogodek predstavlja izziv za odgovorno pitje alkohola.

Vsakemu tekmovalcu je bil vnaprej določen glasbeni žanr, znotraj katerega si je zbral eno izmed skladb in v sozvočju z njo pripravi inovativen koktajl. Strokovna žirija je ocenjevala strokovno delo in okus, izgled ter aromo koktajlov. Poleg tega so člani žirije ocenjevali še nastop, predstavitev in avtentičnost zgodbe ter jezik. Posebna strokovna glasbena komisija pa je ocenjevala ujemanja koktajla in glasbe.

Aleš Ogrin, predsednik Društva barmanov Slovenije in predsednik žirije: “Vsako leto se z veseljem odzovemo na povabilo na mednarodno tekmovanje. S kolegi smo izredno navdušeni nad letošnjimi kreacijami, ki so nove in sveže. Vsaka kreacija pa je še toliko bolj atraktivna, saj je povezana z glasbo in inovativno zgodbo.” Poleg tega je pohvalil organizatorje in gostitelje.

Vsi barmani so presenetili z inovativnimi pristopi in z novimi idejami, vsak na svoj način, uskladili koktajl in skladbo. Slišati je bilo vse zvrsti, od umirjenega jazza, do rock klasik in plesne elektronske glasbe. Koktajli pa so bili s svojimi pisanimi barvami prava paša za oči.

Študentski projekt s strokovno in dobrodelno noto

Tovrstni dogodki spodbujajo razvoj strokovno izobraženega kadra v gostinstvu, ki ga zadnje čase primanjkuje. Tekmovanje je postreglo z inovativnimi in kreativnimi idejami mladih barmanov, ki bodo v prihodnosti skrbeli za odlično gostinsko ponudbo v Sloveniji in svetu so 

Študentski projekt G&T Cup Bled pa ima tudi dobrodelno noto, saj organizatorji sodelujejo z Biseri, varovanci zavoda CUDV Radovljica.

Da dogodek pridobiva na teži, medijski pozornosti in ugledu, priča nenazadnje njegova lokacija, hotel Intercontinental, nov in edini petzvezdični hotel priznane mednarodne verige v Ljubljani. To obenem ponuja priložnost, da se teorija poveže s prakso, oziroma študenti s potencialnim bodočim zaposlovalcem so v svojem sporočilu za javnost še zapisali študenti 2. letnika Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem, Bled.   

Foto: Boris Pretnar