Nastop bavarskih rogistov je na Blejskem gradu (13. 5. 2018) navdušil obiskovalce, saj omenjeni inštrument nimamo priložnosti prav pogosto slišati.

Prijateljstvo in ljubezen do muziciranja na alpski rog povezuje štiri Tirolce in dva Bavarca. Tirolci pod imenom „Erpfendorfer Alphornbläser“ Georg Embacher, Georg Klepper, Herbert Rabl in Martin Moser igrajo skupaj od leta 2001. Igrajo na Tirolskem, južnem Tirolskem in Bavarskem ob različnih priložnostih kot so poroke, rojstni dnevi, turistične prireditve… V lanskem letu so zelo uspešno nastopili kar štiridesetkrat.

Antonia Schwarz in Christian Aichhorn, „Alphornbläser vom Olympiapark“, prihajata iz Murnaua in Münchna. Ob različnih priložnostih nastopata v Münchnu in okolici. Skupni seminarji v Alpah so povezali obe skupini glasbenikov. Večkrat na leto se srečajo in skupaj muzicirajo. Tokrat so v Sloveniji (nastopili so tudi na Ljubljanskem gradu in v Tržiču) igrali prvič.

Nežna melodija alpskega roga očarala obiskovalce

Alpski rog je prav poseben inštrument, ki je doma v švicarskih Alpah. Tam ga prebivalci že stoletja uporabljajo za sporazumevanje, saj se njegov glas sliši tudi do deset kilometrov daleč in se tako razlega po alpskih dolinah. Alpski rog je običajno narejen iz gorske smreke.  Na prvi pogled se morda zdi, da nanj ni težko igrati, saj nima nobenih luknjic, tipk ali ventilov. A da glasbenik iz glasbila izvabi željeni ton, mora vanj upihniti točno določeno količino zraka, kar pa ni ravno enostavno. Na alpski rog lahko zaigramo samo 12 alikvotnih oziroma naravnih tonov. Prav zato nanj ne moremo zaigrati vseh melodij. Najbolj pomembno pa je, da rogisti igrajo v skupni, saj le s skupnim igranjem lahko dosežejo željeni učinek. Bavarski rogisti so s svojim nastopom navdušili obiskovalce Blejskega gradu. Med njimi so bili domačini in turisti, ki so bili prijetno presenečeni nad prav posebno glasbo, ki so jo lahko poslušali v čudovitem okolju.