Gledalci so se na četrtkov večer v Festivalni dvorani podali na popotovanje po zanimivi beloruski zgodovini. V okviru Festivala Bled je nastopila glasbeno plesna skupina Khoroshki, ki je po svetu znana kot živa legenda Belorusije. Pri nas so se ustavili v sklopu evropske turneje in tudi zaradi posebnega diplomatskega jubileja, 25- letnice praznovanja odličnih političnih, kulturnih in socialnih odnosov med državama Slovenijo in Belorusijo.

 

Po svetu že več kot 40 let

Skupino Khoroshki sestavlja 80 članska zasedba, vse od plesalcev, pevcev in glasbenikov. Ustanovila sta jih koreografa Valentina Gajeva in Nikolai Dudchenko že davnega leta 1974. V njihovi bogati več kot 40 letni karieri so nastopali na več svetovnih odrih, že samo v Sloveniji so se ustavili štirikrat. »V čast nam je nastopati v tako čudovitem mestu, kot je Bled. Tukaj se počutimo domače in gostoljubno,« je povedal vodja skupine Aleksander Nikita.

 

Po poteh beloruske zgodovine

Tokratna predstava z naslovom »Mi smo Belorusi« je izvedena v petih dejanjih, zajema pa zgodovinski, arheološki in etnografski vidik nastanka in razvoja beloruske kulture od poganstva do 20. stoletja. Glasbeniki igrajo klasično in nacionalno belorusko glasbo, ki vključuje instrumente, kot so klarinet, violina, bas kitara, bobni, harmonika itd. Pri tem pa so za pravo unikatno noto dodali še piščal in ksilofon. Instrumente so v tako velikem številu skupaj zaigrali ravno v namene te predstave.

Gajeva je za svoje delo prejela tudi naziv častna umetnica Belorusije, saj je predstava dodelana do zadnje podrobnosti. Posebej za to so izdelali veliko število unikatnih kostumov, ti predstavljajo zgodovino države in so bili večkrat na ogled tudi na prestižnih razstavah. »Vsi nastopajoči so profesionalni umetniki, ki s svojim delom po svetu širijo belorusko kulturo,« doda Nikita.

 

Četrt stoletja odličnih odnosov

Na Bledu so se ustavili tudi zaradi posebnega jubileja, ki ga praznujemo 23. julija. Na ta dan bodo namreč ovekovečili 25 let odličnih diplomatskih odnosov med Slovenijo in Belorusijo. Na terasi blejske občine so tako za posebnega gosta veleposlanika Belorusije v Sloveniji Aliaksandra Khainouskega pripravili časten sprejem. »Odnosi so se skozi leta okrepili in tovrstna dramska gostovanja so vsekakor dokaz, da stvari peljemo v pravo smer,« pojasnjuje veleposlanik. S tem se strinja tudi častni konzul Janez Škrabec, ki je dolgo živel na Bledu, sedaj pa že nekaj let posluje v Belorusiji in je nekako zaslužen za ta obisk. »Khoroshki so znani po vsem svetu, zato sem želel, da jih vidijo tudi ljudje iz mojega kraja. Sodelovanje pa še zdaleč ni enostransko, saj je v Minsku že večkrat nastopala tudi naša ljubljanska Drama, vse boljši odnosi med državama pa so vidni tudi na ekonomskem področju.«