Destinacija Bled se je s svojimi projekti za ozaveščanje domačinov in turistov, ki so jih na Turizmu Bled poimenovali Majhni koraki za ohranitev paradiža, uvrstila med finaliste za nagrado Best of Europe na področju trajnostnega turizma. Nagrade bodo podelili 6. marca na turistični borzi v Berlinu.

Destinacija Bled je del zelene sheme slovenskega turizma in nosilka zlatega certifikata trajnosti, lani pa je na Nizozemskem prejela še naziv, ki jo uvršča med sto najbolj trajnostnih destinacij sveta.

Zgodba, ki so jo izpostavili v prijavi za nagrado Best of Europe, sestavljajo številni majhni projekti, ki na Bledu živijo v sodelovanju z domačini in turisti. Na prvem mestu je projekt Vprašaj me, sem domačin, ko domačini poleti osveščajo in opozarjajo obiskovalce o pomenu varovanja narave, hkrati pa na najbolj obremenjenih lokacijah Bleda obiskovalcem nudijo osnovne informacije o kraju. Kot so sporočili s Turizma Bled so zaščita rastlin in parkovnih zasaditev ob jezeru, smetnjaki za ločeno zbiranje odpadkov ob potkah v blejskih parkih, številne polnilnice za električna vozila ter biorazgradljiva posoda in pribor ter lokalni dobavitelji na Okusih Bleda prepričali strokovno žirijo, ki je Bled uvrstila med letošnje finaliste Best  of Europe.