Na četrti dan Festivala Bled se je v cerkvi Sv. Martina občinstvu predstavilo osem čelistov, pridružil pa se jim je tudi gost vrhunski harmonikar Marko Hatlak. Pripravili so čustveno divje dogajanje z naslovom In Love, polno različnih glasbenih izrazov, ki so jih začinili še s priredbo skladbe slovenskega izvajalca Iztoka Mlakarja z naslovom Štefana in Bartolin.

 

Kombinacija čela in harmonike

Do sodelovanja med Cello Attaca, ki jih vodi priznana profesorica glasbe Karmen Pečar, in Markom Hatlakom je prišlo na pobudo organizatorja Festivala Bled Jerneja Brenceta. Pečarjeva in Hatlak se poznata že dolgo, kar nekaj let sta namreč sodelovala v duetu in tako medsebojno spoznavala zakonitosti obeh instrumentov. »Zanimivo je videti, kako zvenijo glasbene zakonitosti pri godalu. V veselje mi je odkrivati meje instrumenta ter jih prestaviti v čisto drugo obliko,« dodaja Hatlak. Tudi na Bledu sta za konec, v spomin na stare čase, pripravila skladbo v duetu harmonike in čela.

 

Navdušili občinstvo

Hatlak je slovenski harmonikar idrijskih korenin, ki je pri nas in po Evropi zelo priznan. Kot solist in tudi v skupinah je igral s priznanimi izvajalci in zasedbami ter orkestri, močno pa se je uveljavil tudi kot igralec tango ritmov. To je prenesel tudi v blejski koncert in lahko rečemo, da so bili poslušalci več kot navdušeni. Stoječi dolgi aplavzi so pričali o tem, da koncert še dolgo ne bo pozabljen.

 

Cello attaca!

Skupina mladih čelistov pa velja za nekakšnega otroka Festivala Bled. Karmen Pečar na Festivalu namreč že dolgo sodeluje tudi v Mojstrskih delavnicah in kmalu se je porodila ideja, da bi skupaj z učenci ustanovila skupino čelistov. Tako so nastali Cello attaca!! Čelisti se skozi leta menjavajo, vedno pa ostaja ista ideja. Mojstrica pravi: »Tudi sama sem bila nekaj časa del zasedbe Cellomania, ki ga je ustanovil in vodil hrvaški violončelist in pedagog Valter Dešpalj. To sem želela prenesti na svoje učence in ustanovitev takšnega ansambla je bila izvrstna ideja. Smisel je, da se eden od drugega čim več naučimo.«

 

Pridni in zagnani

Osem učencev na Bledu ni počivalo, vadili so po devet ur na dan. »Sami smo mislili, da bomo videli tudi turistične znamenitosti, se kopali ipd., ampak nas je Karmen hitro postavila na realna tla,« v smehu pojasni ena izmed učenk Barbara Nagode. Nastop na Festivalu Bled jim pomeni veliko, predvsem pa možnost nastopanja z vrhunskim mojstrom, kot je Marko Hatlak. »Od njega se res lahko veliko naučimo, zato smo hvaležni za to priložnost,« v imenu ekipe doda Andi Pogačnik.