V Kmetijsko-gozdarski zadrugi Bled vas tudi jutri, 7. 11. 2020 med 8. in 12. uro vabijo na tržnico na svojem dvorišču kjer si boste lahko priskrbeli vse za Martinovo slavje.

Martinovo je bilo včasih pastirski praznik, ki so ga pastirji veselo proslavljali, saj je pomenil konec paše za tisto leto, je v reviji Čarovnija okusov med drugim zapisal poznavalec etno dobrot z naših prostorov, dr. Boris Kuhar.

Med pastirskimi šegami o Martinovem je tista o skupni pojedini na pašniku, na kateri so na Gorenjskem pastirji skuhali Martinovo kašo. Ob ognju so peli in vriskali in se zabavali. Veljalo je tudi pravilo, da mora na Martinovo vsak pastir tudi plesati. Ob novem vinu so si na masti cvrli jajca in jedli kašo.

V ponudbi boste tokrat našli sveže kakije kmetije Viljema Marca, poletne pridelke so v sladke skušnjave predelali na kmetiji Pr’ Obvak. Mateja Reš bo poskrbela za dišeče čajne mešanice in vam ponudila sestavine za toplo bučno juho. Na voljo bodo tudi krepki mlečni izdelki kmetije Pr’Kocjanc in vinarski pridelek – vino za Martinovo slavje Vinarstva Vrabec. Marija Žvan bo poskrbela za kruh, vložnine in tople pletenine. Kožo pred mrazom si bomo zaščitili z izdelki Mojce Kržišnik, za sadne vitamine pa bo poskrbela Maja z izdelki in pridelki kmetije Jakopič.

Lahko se boste pogreli ob ognju in si tako pričarali pastirski praznik kot nekoč.

———-

Prodaja na tržnici se bo izvajala na odprtem prostoru, kjer bodo z ustreznimi organizacijskimi ukrepi poskrbeli za varno oskrbo. Prosijo pa tudi vas, obiskovalce, da ob obisku tržnice upoštevate aktualna navodila in usmeritve glede korona virusa.