V soboto 24. aprila, na dan svetega Jurija, vas v KGZ Gozd Bled vabijo na Blejsko tržnico, ki bo odprta med 9. in 12. uro na dvorišču zadruge.

V svojem povabilu vsem obiskovalkam in obiskovalcem so zapisali tudi nekaj misli o tem starodavnem prazniku pomladi.

Jurjevo je pomladni praznik, ki se praznuje 23. oziroma ponekod 24. aprila. Ta praznik spada med najpomembnejše mejnike letnega cikla. Na Jurjevo naj bi bila narava že zelena, zato se glavni junak obrednih obhodov na ta dan imenuje Zeleni Jurij; eden od fantov je od nog do glave ovit v zelenje.

V slovenskih jurjevskih pesmih so bile z likom zelenega Jurija povezane predstave prihoda pomladi, prebujanja narave, odpiranja zemlje pojava zdravilne rose in vsakovrstne plodnosti, zato so ta dogodek spremljali številni svečani obredi: kurjenje kresov, skakanje čez ogenj, petje in rajanje, obhodi, poroke, setev, krašenje pastirjev, živine in domov s cvetjem in prva paša. Jurjaši so med petjem posebnih kolednic in plesom obhodili vso vas, pri vsaki hiši voščili srečo in dobili od gospodinje darove.

Na Blejski tržnici vas bodo na dan sv. Jurija s svojimi izdelki pozdravili:

Marija Žvan s pisano ponudbo vložnin, polno mizo okusnih mlečnih, mesnih in sladkih Bohinjskih dobrot ter medenih izdelkov. Kmetija Pr’Kocjanc z okusnimi in krepkimi mlečnimi izdelki. Kmetija Pr’Obvak z odličnimi, zdravja in energije polnimi izdelki iz aronije. Po sveže pečenih domačih dobrotah bo dišalo s stojnice Mateje Reš. Za ljubitelje okusne kapljice bodo skrbeli iz Vinarstva Vrabec in Vinarstva Rebula. Čudovite izdelke za pomladno okrašen dom bo pripravila Alenka Zupan.

Prodaja na tržnici se bo izvajala na odprtem prostoru, kjer bodo z ustreznimi organizacijskimi ukrepi poskrbeli za varno oskrbo. Vse obiskovalke in obiskovalce pa prosijo, da ob obisku tržnice upoštevajo aktualna navodila in usmeritve glede korona virusa.