Film o Blejskem gradu je nastal z namenom predstaviti novosti za ponovno odprtje gradu 14. maja 2020. Na Blejskem gradu namreč domujejo številne bogate vsebine in odločili smo se, da tiste najbolj poznane povežemo v izbrani darilni paket. »Zgodbe, izbrane za vas« so zahvala za obisk Blejskega gradu.

Obiskovalci bodo izbrali med štirimi grajskimi izdelki ali vrednost unovčili v Grajski restavraciji, Kavarni ali Čebelnjaku s kuponom, natisnjenim na vstopnici. Spoznajte Leva in Jakoba Lambergarja, dva od šestih otrok znamenitega viteza Gašperja Lambergarja. Tudi njima med karanteno ni bilo prizaneseno, Lev živi na Blejskem gradu, Jakob pa na gradu Kamen, vsak v svoji občini, zato se nista smela obiskati. Pred kratkim sta se ponovno srečala …

Od kod Gašper, Lev in Jakob Lambergar?

Pred stoletji pomembna pot, ki je povezovala Kranjsko s Koroško se je vije iz Begunj na Gorenjskem po dolini Drage, daje občutek, da gremo proti koncu sveta. Prav na vstopu v dolino stoji grad Kamen, nekoč v svoji bohotnejši obliki, vsekakor pa z bleščečo zgodovino. Od tam naj bi namreč prihajal tisti vitez Gašper Lambergar, ki je veljal za najboljšega športnika svojega časa, saj je kar 85-krat zmagal na viteški turnirjih.

KD igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja, ki prihaja z Blejskega gradu je v svojih začetkih za naslovni lik vzela slavnega viteza Gašperja. Pred leti je vodstvo skupine prevzela mlajša generacija, zato so lik Gašperja Lambergarja začeli opuščati. Brata, ki sta prevzela delovanje društva tako upodabljata Leva in Jakoba Lambergarja.

Produkcija: Bled.tv

Zgodba: Zavod za kulturo Bled

Igralci: KD IS viteza Gašperja Lambergarja, Grajska tiskarna, Vinska klet, Grajska kovačnica, Gostinstvo Jezeršek, Zavod za kulturo Bled