Vsi vemo, da so čebele najbolj pridne živali, kar jih poznamo. Vendar pa niso edini pomembni opraševalci, ki se v zadnjih letih soočajo s povečanim onesnaževanjem in potrebo po dodatni skrbi. V sklopu mednarodnega projekta Bee Aware se je Čebelarsko društvo Bled-Gorje povezalo z Osnovno šolo prof. dr. Josipa Plemlja. 

Naredili so sedemdeset čmrljakov

Ravnateljica Nataša Ahačič je poudarila, da njihova šola redno sodeluje z lokalno skupnostjo. V preteklosti so že izdelovali panjske končnice, tokrat pa so izdelali sedemdeset čmrljakov. Izdelovali so jih učenci 6. razredov, pri tem pa so jim bile v pomoč učiteljice tehnike. 

V Sloveniji pri projektu sodelujeta občini Bled in Kranjska Gora

Projekt Bee Aware je mednarodni projekt v katerega sta se v Sloveniji vključili zgolj občini Bled in Kranjska Gora. Vodja projekta znotraj občin Bled in Gorje, Bojana Lukan nam je podrobneje predstavila projekt. Vanj je vpletenih petnajst alpskih občin kot so Švica, Nemčija, Italija, Avstrija itd. Vsaka občina sama pripravi posamezne dogodke v sklopu projekta, cilj vseh pa je zaščita okolja, kjer bivajo opraševalci.

Matice čmrljev že iščejo svoj novi dom

Blaž Ambrožič, pobudnik projekta Bee Aware znotraj Čebelarskega društva Bled-Gorje, nam je razložil, da zimo preživijo zgolj matice. Te nato vsako pomlad iščejo nov dom. Običajno domujejo v mahu, vendar zaradi košnje in onesnaženosti okolja vse težje najdejo mesto, kjer bi ustvarile družino. Čmrljaki tako nudijo maticam varen dom, hkrati pa delujejo kot prikupen okras v vašem vrtu.

Kako čmrlja naselimo v čmrljak?

Čmrlja najlaže ujamemo s kozarčkom in listom papirja, s katerim čmrlja zapremo v kozarček. V čmrljak nastavimo nekaj suhega mahu in kapljico medu, ki bo čmrlju služila kot hrana. Ujetega čmrlja nato zapremo v čmrljak za en dan. Ta naj bi si, če mu bo novo bivališče všeč, v tem času ustvaril dom. 

V društvu tudi v prihodnosti obljubljajo podobne dogodke

Projekt se je začel že lansko leto s foto natečajem na temo čebel. S projektom bodo segli tudi na področje turizma, ko bodo 6. aprila blejskim sobodajalcem predstavili medovite rastline, ki jih lahko posadijo ob svojih turističnih objektih, s tem pa pomagajo pri ohranitvi čebel in čmrljev. Projekt se bo zaključil  24. aprila s slovesnostjo v Info centru Triglavska roža Bled, ko bo društvo praznovalo svojo 100.letnico.

Čmrljake so blejski osnovnošolci ob zaključku prireditev podarili častnim gostom in udeležencem prireditve.

Špela Lausegger