Z globalnim trajnostnim projektom Wear&Share, ki so ga pri nas izvedli v sklopu vseslovenskega projekta PODARI OBLEKO, POSADI SMREKO!, je Answear (poznana spletna trgovina z modo) postal pobudnik, ki s svojim projektom opozarja, da v modi ne gre več le za estetiko, temveč tudi za skrb za okolje. Osnovna ideja projekta je preprosta: omogočiti, da stara, a še vedno uporabna oblačila, ki morajo biti čista in lepo ohranjena dobijo novo življenje.

V projektu so z zbiranje rabljenih, še uporabnih oblačil sodelovale osnovne šole po vsej Sloveniji. Projektu se je priključilo 34 osnovnih šol, skupaj pa so zbrali več kot 16 500 kilogramov oblačil. Učenci in njihovi mentorji so s svojim pristopom pripomogli k realizaciji projekta.

Največ oblačil zbrali blejski osnovnošolci

Meta Pazlar, predsednica otroškega parlamenta zmagovalne Osnovne šole prof. dr. Josipa Premlja Bled, pravi: »Radi se odzovemo trajnostnim projektom, saj tudi sami v času Tednu otroka pripravimo otroški bazar. Na otroškem bazarju po velikostih razporedimo oblačila, obutev in dodatke, ki so jih otroci pozabili v šoli ter se več kot leto dni niso vrnili ponje. Na bazarju jim najdemo nove skrbne lastnike. Tudi na ta način se trudimo delovati s skladu s trajnostnim delovanjem.«

Blejska osnovna šola je zbrala okoli 1 400 kilogramov oblačil. Meta Pazlar je poudarila, da jim je to uspelo predvsem zato, ker so projekt zelo lepo sprejeli tudi starši ter k zbiranju spodbudili svoje otroke. Največ oblačil, več kot 500 kilogramov, so zbrali učenci 8. A razreda generacije 2010, ki so bili za svoj dosežek nagrajeni z izletom v Arboretum Volčji Potok. Tam so skupaj s podjetjema Answear in Valtex na Svetovni dan Zemlje posadili grmovnico Cornus kousa ‘Milky Way’. Novo posajeno rastlino so opremili tudi s tablico s posebnim posvetilom, da se bodo učenci odslej ob vsakem obisku v Arboretumu spomnili na svoje delo in opazovali svoj napredek.

mpp