Svetovna zdravstvena organizacija je 17. novembra 2020 lansirala globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu. Prvič v zgodovini se je svet zavezal k odpravi raka, tako da gre za edinstven dogodek, ki se mu pridružuje tudi Slovenija.

Zavezo Svetovne zdravstvene organizacije k eliminaciji so države po vsem svetu obeležile z istočasno osvetlitvijo vsaj ene kulturne znamenitosti v državi s turkizno barvo, ki je simbolična barva raka materničnega vratu. V Sloveniji sta bila tako  17. novembra zvečer (od 17.30 dalje) v turkizni barvi osvetljena Blejski grad ter Mesarski most v Ljubljani. Osvetlitev znamenitosti je bil prikaz enotnosti držav pri tej zgodovinski in globalni zavezi za popolno odpravo raka materničnega vratu. Globalno strategijo za odpravo raka materničnega vratu je pred kratkim uradno sprejelo 194 držav med Svetovno zdravstveno skupščino, so sporočili iz Onkološkega inštituta v Ljubljani.

Bled je pri osvetlitvi Blejskega gradu konservativen, saj gre za kulturni spomenik državnega pomena, ki je umeščen na grajsko skalo, kjer so npr. gnezdišča ptic, poleg tega pa sta obala jezera in jezero samo slovenski naravni vrednoti. 

»V času, ko se zdi, da je na tem svetu samo ena bolezen, bomo seveda sodelovali pri akciji in s tem opozorili svet, da so med nami bolezni, ki so lahko bolj usodne od covida 19,« je dejal blejski župan Janez Fajfar. »Če lahko za različne priložnosti osvetlijo Eifflov stolp, bomo tudi mi za tako priložnost za dve uri osvetlili grajsko skalo in Blejski grad«.

V Sloveniji so projekt organizirali: Onkološki inštitut Ljubljana, Zveza slovenskih društev za boj proti raku, ZORA- preventivni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu, Ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter Svetovna zdravstvena organizacija.

foto: Miro Zalokar