V Infocentru Triglavska roža Bled so obiskovalci lahko prvič poizkusili novi lokalni proizvod Blejski sir. Z namenom obogatiti blejsko lokalno ponudbo je Kmetijsko gozdarska zadruga Gozd Bled na trg poslala nov kulinarični proizvod, narejen iz lokalno pridelanega visokokakovostnega kravjega mleka. Mleko pridobivajo iz 22 kmetij, od tega se 21 kmetij nahaja na ozko lokalnem območju. Kot nam je povedala direktorica zadruge Jana Zalokar, gre pri tem projektu za nadaljevanje uspešne zgodbe iz preteklosti.

Blejski sir, prvi v družini lokalnih proizvodov

Poleg direktorice zadruge so na slovesni prireditvi, kjer so za kulturni program poskrbeli člani otroške folklorne skupine Kulturnega društva Rudija Jedretiča Ribno, mesto govorca na odru zavzeli tudi župan občine Bled Janez Fajfar in župan občine Gorje Peter Torkar ter dr. Andrej Pompe, soustvarjalec znamke Bled – Imago paradisi. Ta je s prenovitvijo postavila nov segment Bled – Local Selection, pod katerim se kot prvi lokalni proizvod predstavlja prav Blejski sir.

6o litrov mleka = 6 kilogramov sira

Nekaj besed o poteku pridobivanja mleka, njegovi nadaljnji poti od kraške sirarne do polic v blejski zadrugi, nam je povedal predsednik zadruge Gozd Bled Jože Mulej. Za hleb sira, ki tehta okoli šest kilogramov je potrebno 60 litrov visokokakovostnega kravjega mleka. Kmetije, ki sodelujejo pri tem projektu dnevno prispevajo okoli deset tisoč litrov mleka.

Blejski sir trenutno naprodaj le v blejski zadrugi

Sir ni namenjen le domačim in tujim obiskovalcem temveč seveda tudi domačinom. Ti so bili na slovesni prireditvi nad okusom navdušeni. Članice društva žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje so morale vseskozi skrbeti, da pladnji niso ostali prazni. Vsi, ki bi želeli v odličnem okusu uživati dlje časa, pa Blejski sir za sedaj lahko kupite v blejski zadrugi, kasneje pa se bo ponudba razširila tudi na druge lokalne ponudnike.