V okviru mednarodnega blejskega dogodka Bled Water Forum 2023 v soorganizaciji Ministrstva za naravne vire in prostor in Javnega zavoda Turizem Bled, je strokovna komisija podelila dve visoki priznanji. Prvo so prejeli Mestna občina Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj ter Komunala Kranj za zagotavljanje nadpovprečno kakovost pitne vode v vodnjaku na Glavnem trgu v Kranju. Prejeto priznanje se nanaša tudi na dokazano odgovornost in razumevanje pomena pitne vode za lokalno skupnost.

Med letošnjimi prijavljenimi najbolj inovativnimi in trajnostnimi tehnološkimi rešitvami na področju pitne vode je za svoj sistem za nadzor kakovosti pitne vode Symbio Biomonioting System prejelo nagrado European Water Award 2023 poljsko podjetje PROTE Technologies for our Environment. SYMBIO BIOMONITORING SYSTEM je sistem zgodnjega opozarjanja pred onesnaženjem vode, namenjen vodi za pitje. Sistem združuje naravno metodo bioindikacije, ki temelji na živih organizmih, imenovanih bioindikatorji, z moderno tehnologijo, ki omogoča avtomatski nadzor vode in arhiviranje podatkov.

Nagrado podeljujeta Marko Gajić, soustanovitelj festivala Bled Water Festival, in Mitja Bricelj iz Direktorata za vode in naložbe z Ministrstva za naravne vire in prostor, Slovenija.

Ob robu osmega mednarodnega strokovnega dogodka Bled Water Forum 2023 z udeležbo iz 21 držav, so organizatorji prvič predstavili del vsebine povezane z vodo tudi širši javnosti. Slovenski in tuji vodni someljeji so na blejski promenadi ob jezeru obiskovalce naučili pravilno degustirati vodo, pridobljeno znanje pa so lahko preizkusili na degustaciji ustekleničenih voda iz celega sveta in prvi vodni penini na svetu.

Kot so še sporočili iz Zavoda blejski vodni festival se bodo tudi v prihodnje trudili na področju izobraževanja in promocije dobrih praks za ohranjanje in obnovitev vodnih ekosistemov in učinkovitega gospodarjenja z vodo. Prepričani so namreč, da je zaščita in obnova mokrišč, rek, jezer in drugih vodnih habitatov ključna za ohranjanje vodnih virov ter biotske raznovrstnosti. To vključuje ohranjanje naravnih rečnih strug, čiščenje in odstranjevanje invazivnih vrst ter obnovo degradiranih ekosistemov. Po drugi strani pa trajnostno gospodarsko upravljanje vodnih virov pomeni uporabo vode na način, ki zagotavlja njeno dolgoročno razpoložljivost in ohranja ravnotežje med potrebami ljudi, gospodarstva in okolja. To vključuje izboljšanje učinkovitosti rabe vode v kmetijstvu, industriji in gospodinjstvih ter spodbujanje recikliranja in ponovne uporabe vode.

Zavod blejski vodni festival v okviru dogodka Bled Water Festival kreira nove svetovne trende na področju pitne vode. Prve nagrade festivala Bled Water Festival za inovativne rešitve, ki izboljšujejo odnos gospodarstva in družbe do vodnih virov, vodnega okolja in uporabe vode, so bile podeljene leta 2016 v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor Republike Slovenije

mpp, foto: arhiv BWF