Zaradi epidemije novega koronavirusa se je marca letos velik del našega poslovnega življenja in prostega časa preselil na splet. To velja tudi za branje knjig in druge literature, saj so knjižnice in knjigarne čez noč zaprle svoja vrata, potreba po branju pa se je v tesnobnih časih pri marsikom še okrepila. A bralci kljub zaprtim knjižnicam na srečo niso ostali brez dostopa do knjig, revijalnega tiska in študijske literature v obliki e-vsebin, za kar skrbijo slovenske digitalne knjižnice.

Založba Beletrina, Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), Združenje splošnih knjižnic (ZSK) in Institut informacijskih znanosti (IZUM) so združili moči v kampanji Branje na klik, s katero si prizadevajo razširiti informacije o možnostih dostopa do e-knjig in drugega gradiva, do katerega lahko željni branja in raziskovanja dostopajo z osnovnimi pogoji – članstvom v eni od slovenskih splošnih knjižnic, dostopom do spleta in ustrezno elektronsko napravo.

Bralci lahko dostopajo do dveh največjih spletnih portalov za digitalno branje v slovenskem jeziku: dLib.si oziroma Digitalna knjižnica Slovenije omogoča iskanje in prost dostop do več kot 850.000 digitalnih vsebin s področja znanosti, umetnosti in kulture; Biblos, največja slovenska spletna knjižnica, pa ponuja dostop do skoraj 4000 knjižnih naslovov, ki si jih lahko kot člani katerekoli slovenske splošne knjižnice izposodimo.

Digitalna knjižnica Slovenije

Digitalna knjižnica Slovenije – www.dlib.si – že vrsto let ponuja ogromno zbirko digitaliziranega in e-gradiva s področja znanosti, umetnosti in kulture. Večina gradiv je prosto dostopnih: od starih časopisov, knjig, razglednic, vedut in zemljevidov, pa do sodobnih strokovnih in znanstvenih člankov ter publikacij. Digitalna knjižnica Slovenije je nepogrešljivo orodje pri izobraževalnem in znanstvenoraziskovalnem delu ter vseživljenjskem učenju. S svojimi vsebinami in toliko bolj z dostopnostjo gradiv v digitalni obliki pomeni izjemno pomoč v času, ko so učitelji obremenjeni z mislimi, kako bi vsem svojim učencem in dijakom zagotovili gradiva, ki jih potrebujejo.

Sistem Biblos

Kot kažejo izkušnje sistema Biblos – www.biblos.si, ki ga je v sodelovanju s slovenskimi splošnimi knjižnicami in javnim zavodom IZUM razvila založba Beletrina, se vse več bralcev v teh časih odloča za branje elektronskih knjig. Biblos je namreč uporabnikom prijazen, omogoča branje na Beletrininem bralniku, računalniku, tablici ali pametnem telefonu, vse te naprave pa je mogoče enostavno dezinficirati in dostopati do branja kar z domačega kavča 24 ur na dan 7 dni v tednu. To je v veliko pomoč gibalno oviranim, ki gredo težje sami v oddaljene knjižnice, in slabovidnim, saj si pri branju e-knjig lahko povečajo črke in prilagodijo osvetlitev. Na pobudo splošnih knjižnic je bil članom omogočen brezplačen spletni vpis, da bi v času karantene vsem svojim članom nudile nemoteno branje.

Kako do izposoje knjig prek Biblosa?

Za izposojo elektronskih knjig morate biti član ene izmed slovenskih splošnih knjižnic. Ob včlanitvi v knjižnico vam je dodeljena članska številka in geslo za Mojo knjižnico (Moj COBISS). Če gesla nimate, ga zahtevajte v svoji knjižnici. Nato se postopki nekoliko razlikujejo glede na to, na kateri napravi boste e-knjige brali. Berete jih lahko na osebnem računalniku, tablici, telefonu z operacijskim sistemom iOS ali Android, nedvomno pa je najboljša možnost branje na bralnikih, zaradi slovenskega vmesnika je še posebej primeren bralnik inkBook. Navodila za vsakega od teh načinov izposoje najdete na www.biblos.si.

Seveda je tudi od same knjižnice, v katero ste včlanjeni, odvisno, ali je knjiga na voljo. Na Biblosu si je mogoče izposoditi štiri knjige naenkrat za obdobje dveh tednov. Po tem času se dostop do knjig prekine, zato zamudnin ni. Seveda lahko knjige, ki jih preberemo, pred potekom izposoje predčasno vrnemo, tiste, ki pa nam jih ni uspelo prebrati, pa si lahko ponovno izposodimo.

Trenutno je na Biblosu skoraj 4000 novih e-knjig, ki so na voljo za nakup. Za izposojo se število knjig v knjižnicah razlikuje, izposojo e-knjig na Biblosu omogoča 61 knjižnic (od tega 58 slovenskih splošnih knjižnic), na drugi strani pa sodeluje pri e-knjigah 168 založnikov in samozaložnikov s svojimi e-knjigami. Do konca leta 2020 načrtujejo povečanje na 4.500 naslovov.

Biblos je imel že pred epidemijo 18.000 aktivnih uporabnikov, trenutno jih ima 23.000. Od začetka epidemije (od 16. 3. 2020 do 14. 4. 2020) je bilo izposoj več kot 52.000, kar je glede na 100.000 izposoj v celem lanskem letu izjemna rast.