Blejski grad in Festivalna dvorana Bled sta v teh dneh zaradi epidemije koronavirusa trdno zaprta. Direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik je z nami spregovoril o nezavidljivem položaju, v katerem so se znašli.

“Nikdar v življenju nisem pričakoval, da bomo prišli tudi v tako situacijo.” Današnje stanje je primerjal s tistim iz leta 1991, ko so imeli, takrat je bil zaposlen v hotelirstvu, v 450 sobah hotelov Park, Golf in v apartmajih 3 goste. Zdaj je situacija še slabša, saj nimajo niti enega obiskovalca, ker sta oba objekta, ki ju ima Zavod za kulturo Bled v upravljanju, zaprta. Za primerjavo, Blejski grad je samo lani obiskalo skoraj 600.000 obiskovalcev z vsega sveta.

Letošnja slika je povsem drugačna, saj so zaradi pandemije koronavirusa najbolj na udaru ravno tista tržišča, ki so zanje najpomembnejša: Slovenija, Velika Britanija, ZDA, Italija in Južna Koreja.

“Bojim se, da se zadeva ne bo prav hitro regenerirala, čeprav upam, da se bo čim hitreje. Da bi iz celega sveta dobili saj toliko pogumnih obiskovalcev, seveda potem ko bo to mogoče in ko bo to varno, da bomo imeli za tisto osnovno preživetje.”

Programi za letošnje leto so bili seveda sprejeti še pred koronavirusom. Kako jih bodo v danih razmerah lahko uresničili pa je težje vprašanje. “Mi trenutno nimamo popolnoma nobenih virov, saj zavod za kulturo posluje izključno na tržnem principu, iz prihodkov, ki jih ustvarimo z vstopnino na Blejski grad in s prireditvami in dogodki v festivalni dvorani.”

Če je bil koledar prireditev, kongresnih dogodkov in še česa, še v začetku meseca zapolnjen do konca leta, je danes povsem drugače, saj si odpovedi sledijo druga za drugo. Najprej so bili odpovedani vsi poslovni dogodki, predvideni za marec, april in maj. Doslej je bilo prav tako odpovedanih veliko prireditev, tudi praznovanje občinskega praznika 10. aprila verjetno, po besedah našega sogovornika, ne bo kot pretekla leta. Odpovedane so velikonočne prireditve, otvoritev sezone na Blejskem gradu. Prav tako je že prestavljen mednarodni festival Zlati mikrofon, vprašljiva pa sta tudi oba mednarodna glasbena festivala, Festival Bled in Okarina festival, dva največja dogodka pod okriljem zavoda.

“Če povem samo en primer: tudi eden največjih festivalov v svetu, v Glastonburyu, ki bi moral biti v juniju, je odpovedan. Istočasno pa se ta virus seli iz države v državo, in tako nihče ne more povedati, kaj se bo zgodilo”.

Prestavljeni so bili tudi vsi ostali načrtovani dogodki od predavanj Muzejskega društva Bled, prireditev na Blejskem gradu in koncertov glasbene šole Doremi, če naštejemo samo nekatere. “Vse je nekako v krču, in vsi smo nekako v zraku, saj si predvsem na dve vprašanji ne moremo odgovorit: kdaj bodo ukrepi preminuli in kdaj bomo imeli spet toliko prihodkov, da bomo karkoli od vsega skupaj spet lahko realizirali.”

V zadnjih dneh so bili na ravni države sprejeti ali predlagani predvsem ukrepi za gospodarstvo, za javni sektor, kamor sodi tudi blejski zavod za kulturo, pa se ukrepi, šele pričakujejo. “V tem trenutku imamo mi vse tiste operativne delavce, ki delajo na objektih na čakanju, medtem ko uprava dala od doma, saj konec koncev je naše delo manj vezano, je pa predhodnica tistemu, kar se dogaja pozneje.” Ob tem Matjaž Zavšnik poudarja:”Na prvem mestu je to, da obdržimo vsa delovna mesta, katera so. Trenutno jih imamo dvajset v zavodu. Da zagotovimo, četudi bo morda kakšen procent nižji osebni dohodek, ampak vseeno. Da se borimo za vsa nadomestila, ki jih bo dala država oz. da v primeru, da za nas tega ne bi bilo, kar pa dvomim, bomo to zadevo reševali z zadolževanjem, samo da ostanemo taki kot smo. In da vse objekte take kot so imamo pripravljene takoj odpremo v trenutku, ko bo to mogoče.” 

Vse vitalne funkcije se morajo, sicer v zmanjšanem obsegu nadaljevati, hkrati pa je čas po besedah našega sogovornika, primeren za temeljit razmislek, saj bo v prihodnje potrebno marsikaj spremeniti. Kot pravi je to “morda čas, da se pride do kvalitetnih rešitev”.

Matjaž Završnik vseeno ostaja optimističen, vendar meni, da se bodo naša življenja temeljito spremenila. “Morda bomo iz te krize prišli z nekoliko drugačnimi mislimi, usmeritvami in nagibi kot pa je bilo to do sedaj.”

 

Mojca Polajnar Peternelj