Mladi, živahni, predvsem pa glasbeno nadarjeni. Na zaključnem koncertu Festivala Bled je ovit v sladke melodije nastopil ansambel Cello attacca!

Pomembna izkušnja za mlade glasbenike

Ansambel Cello attacca! sestavljajo bivši in zdajšnji dijaki ter študentje slovenske violončelistke Karmen Pečar – Koritnik. Prvo priložnost je ansamblu Cello attacca! ponudil Festival Bled. Od takrat ansambel širi svoj repertoar in zasedbo, gostuje tako na domačih kot na tujih koncertnih odrih. Tak ansambel mladim čelistom omogoča pomembno izkušnjo sodelovanja v komorni zasedbi in prispeva k urjenju dobrega poslušanja, ki je za godalce še posebej pomembno. Sama ideja izhaja iz ansambla Cellomania, katerega koncertna mojstrica je Karmen Pečar že veliko let. Ker je sama odrasla s tem čelističnim gibanjem se zaveda, kako pomembno je takšno povezovanje in si želi deliti svojo izkušnjo z drugimi mladimi violončelisti.

Zasedba se širi

Nadobudni študentje violončelistke Karmen Pečar so se nam letos predstavili v večji zasedbi. Pridružile so se jim tri študentke iz ljubljanske akademije za glasbo. Novi članici Ema Krečič in Neža Verstovšek pravita ”Skupina je super. Zdi se nama, da se dobro povežemo.” Na koncert so se pripravljali v času festivala po več ur dnevno, zato je skupina zelo povezana, hkrati pa so bili na koncert pripravljeni brez stresno.

Letos se je Festival Bled zaključil sladko

Del koncerta sestavlja tudi skladba Dolcissimo, kar pomeni najslajše. Skladatelj je Peteris Vasks in sicer bodo skladbo predstavili ne le inštrumentalno temveč tudi glasovno. ”Dve punci v ansamblu se tudi bolj profesionalno ukvarjata tudi s petjem, zato bo zaključek festivala sladek in čelističen.” Trdi Karmen Pečar. Na koncertu se je ansamblu pridružila gostja, harfistka Taja Rijavec, s katero so skupaj ustvarili nepozabno glasbeno doživetje ob zaključku Festivala Bled.

Špela Lausegger, foto: Boris Pretnar