Četrti prgarski dan v Zasipu je bil letos še toliko bolj poseben, saj so na njem predstavili dolgo pričakovano knjižico receptov Dobrote iz Prgarije. Z veliko volje in željo po ohranjanju lokalnih običajev in navad je Bojana Pipan dlje časa zbirala in zapisovala recepte, ki so z izidom knjižice na voljo vsem. V njej je zbranih petnajst receptov za jedi, vse narejene na osnovi tepk. Med nujno potrebne sestavine za pripravo jedi spadajo tudi prgina moka in prgine drobtine, kuhane tepke ter hruševa voda.

Prge kot simbol Zasipa

Naš največji pesnik France Prešern je Zasip poimenoval Oltar Gorenjske. Na pobočjih Homa so včasih uspevali nasadi hrušk tepk. Posušene tepke imenovane prge so simbol Zasipa, ki mu domačini prav zaradi tega radi rečejo kar Prgarija. Prgarji so posušene tepke mleli v moko in so jo uporabljali kot nadomestek, iz katerega so največkrat pekli kruh. Poleg kruha se da iz prg pripraviti še marsikaj. To je dokazala tudi gospa Bojana ob pomoči svojih prijateljic iz skupine Prgarke. V Domu krajanov v Zasipu so celo dopoldne pripravljale različne jedi. Poleg kruha so naredile še fižolov namaz s prgo, prgine cvrčke, štruklje in še mnogo drugih slastnih jedi.

Hrana pripravljena z ljubeznijo

Popoldne je bil na vrsti kulturni program s slavnostno predstavitvijo nove publikacije. Za glasbo so poskrbeli člani vokalne skupine Oktet Lip Bled, Jure Pavlič, član skupine Mladi prgarji je zaigral na harmoniko, gospa Bojana pa je skupaj s prijateljico s krajšim skečem poskrbela še za nekaj smeha. Nato je sledila težko pričakovana degustacija prgarskih jedi. Po nekaj minutah na mizah ni ostalo skoraj ničesar več in vsak izmed obiskovalcev nam je zatrdil, da so vse jedi od prve do zadnje odlične. Ob vsakem grižljaju je bilo čutiti, da je hrana pripravljena z ljubeznijo, so nam povedali.

Odličen primer povezovanja tradicije in sodobne kulinarike kraja

Profesor dr. Janez Bogataj je na pokušini prgarskih jedi ta projekt označil kot odličen primer gradnje sodobne kulinarične razpoznavnosti in istovetnosti enega samega kraja.

Člani Kulturno-umetniškega društva Zasip in Turističnega društva Zasip so ponosni na ta projekt, ki je združil celotno skupnost. Skupaj z gospo Bojano so obudili že pozabljene kuharske specialitete in jih s sodobnim pridihom nekoliko obogatili. S tem so doprinesli h kulinarični ponudbi tako na Bledu kot tudi v okolici in poskrbeli za obilo kulinaričnih užitkov.

Če pa bi želeli eno od jedi zbranih v knjižici Dobrot iz Prgarije poskusiti tudi sami, objavljamo recept za fižolov namaz s prgo.

Čas priprave: 30 min

Potrebujete:

400g kuhanega fižola

200g pretlačenih tepk

1 sveža paprika

1 čebula

2 stroka česna

Ščepec popra, soli, majarona, peteršilja, mlete kumine, timijana

Fižol popražite na čebuli in na kocke narezani papriki. Dodajte začimbe in zmešajte s paličnim mešalnikom. Namaz postrežete s kruhom prgovcem (iz knjižice Dobrote iz Prgarije). Prgino moko lahko kupite pri gospe Bojani Pipan, ostale recepte pa najdete v knjižici receptov Dobrote iz Prgarije.