V času, ko se o Gorenjskem biseru v medijih govori predvsem iz vidika okoljevarstva in rastočega obiska, je še kako pomembno izpostaviti trud lokalne skupnosti za čistočo Blejskega jezera. Letošnja že 26. čistilna akcija Blejskega jezera dokazuje kako močan vpliv imajo lahko posamezniki in lokalna društva, če le sodelujejo kot eno. V okviru svoje družbeno odgovorne kampanje Razmišljaj EKO logično je potapljače podprlo tudi podjetje SPAR Slovenija.

Čistili so na šestindvajsetih lokacijah

Na pobudo Društva za podvodne dejavnosti Bled tako vsako leto potapljači poskrbijo, da jezero sprostijo predmetov, ki neslavno krasijo jezersko dno. Govorili smo s predsednikom DPD, Janezom Andrejca, ki poudarja, da je poleg velike spomladanske akcije med letom tudi več čistilnih akcij, ki jih potapljači izvedejo sami. Poleg spomladanske akcije pa je jeseni tudi večja lokalna čistilna akcija. Letošnje čistilne akcije se je udeležilo 11 društev iz cele Slovenije, čistili pa so na 26ih lokacijah.

Velika spomladanska čistilna akcija ni edina

Najbolj nasmetene so lokacije, ki se nahajajo ob kopališčih, kjer se zadržuje največ ljudi. Smeti so pobirali vse do 6 m, vse od manjših smeti iz plastike do srednje velikih smeti. Tekom akcije so naleteli tudi na večje smeti, za katere pa morajo organizirati odstranitev s pomočjo strojev, saj jih potapljači sami ne zmorejo izvleči ven iz jezera. Tudi župan občine Bled, Janez Fajfar se navdušuje nad vsakoletno veliko udeležbo in rezultati čistilne akcije. Čistilne akcije pa se je udeležil tudi državni sekretar Ministrstva za okolje in prostor, Marko Maver, ki pravi, da bi za čistočo jezera poleg čistilnih akcij morali poskrbeti tudi z več ozaveščanja znotraj gostinsko turističnih obratov. 

Potrebno je pripraviti načrt za upravljanje z Blejskim jezerom

Vsak izmed nas nosi odgovornost za ohranjanje narave, zato je vsako prizadevanje domačinov in drugih aktivnih deležnikov še kako dobrodošlo. Vendar pa so sredstva, ki bi omogočila večje izboljšanje stanja jezera težje dosegljiva samoiniciativnim posameznikom, med tem, ko jezero ostaja v državni lasti. Jezero je izjemnega državnega in turističnega pomena, kot tudi za lokalne prebivalce. Maver poudarja, da bodo skupaj z občino Bled sodelovali pri pripravi načrta za upravljanje z Blejskim jezerom. Župan občine temu dodaja, da se bodo morali ukrepi najprej nanašati na neposredno okolico jezera, ki je najbolj obremenjena.

S pomočjo čistilne akcije je jezero ponovno čistejše, kar nam pokaže kako uspešni smo lahko, če smo le pripravljeni sodelovati pri ciljih, ki nosijo večji pomen od nas samih. Celostno stanje jezera pa bo moralo učakati luč sodelovanja na državni ravni, kjer bodo njegovi lastniki skupaj z občino Bled, strokovnjaki, lokalna skupnost ter drugi deležniki povezano pričeli delovali v korist okolja in javnega interesa.

Špela Lausegger