Ob jezeru pod blejskim kazinojem se v bivši dvorani Kazina skriva svet čudovitih živali. Razstava Čudovite živali se je na Bled preselila iz Kopra, vsebuje pa nekaj najbolj osupljivih živali – plazilce, žuželke, dvoživke in sesalce. Skozi ta svet vas bo popeljala lastnica večine živali Nika Leben. Vse živali zelo dobro pozna, ne le zato ker je njihova lastnica in z njimi preživi večino časa, temveč je tudi biologinja. Z razstavo Nika želi poučevati obiskovalce, ozaveščati o pomembnosti živih bitij in premagovati strahove. Vsekakor pa se k njej lahko odpravite tudi po kakšen nasvet.

Kdo vas bo očaral na razstavi?

Anakonda, zeleni legvan, burmanski, mrežasti in kratkorepi piton, kajman očalar, afriška ostrogasta želva, orjaška krastača, pet vrst orjaškega ptičjega pajka ter orjaški paličnjaki. Pa bradate agame, kraljevi piton, udav ter nekaj drugih vrst kač in kuščarjev, pa žabe, škorpijoni in pa činčile, hrček, morski prašički ter zajček vas bodo navdušili, vsak s svojimi posebnostmi.

Vsaka žival ima svojo zgodbo

Večina razstavljenih živali ima prav posebno zgodbo. Prihajajo iz ene največjih zbirk v Evropi, največ pa jih je bila rešenih, najdenih in posvojenih. Rdečega goža z imenom Survivor so našli v Ljubljani, kjer so ga napadle mačke in ima zato krajši rep kot običajno.

Ali pa kača podganarica ki si je pri prejšnji lastnici za malico privoščila njeno papigo in je končala kot posvojenka med ostalimi zvezdami razstave.

In nenazadnje legvan Lenny ki je z svojimi več kot 200 centimetri ena glavnih atrakcij – ko se je sin odselil je ostal sam z starejšo gospo, ki pa ga je zaradi njegove velikosti in živahnosti ni mogla več vzdrževati in ga je dala v posvojitev. Opazili boste tudi plazilca, ki so ga našli v Lidlu (Lesce), med policami s sadjem. Njegovo identiteto še preiskujejo.

Nekatere so tudi slavne

Nekatere izmed razstavljenih živali so nastopale tudi pred kamerami – v oddajah Vid in Pero šov, Bitka parov, Moj dragi zmore, Hipnoza: dobra zabava, Znan obraz ima svoj glas in še kje.

Razstava je na ogled do 3.5.2020, odprta pa je vsak teden od četrtka do nedelje med 10.00 in 18.00 uro.

Urška Tišler, foto: Jon Razinger