Reportaža Festival Okarina Bled 2016
14.10.2016

»Čudovito pester je ta svet«

Glasba je tista, ki nas lahko preko svoje raznolikosti in podobnosti poveže v ritmu sveta. To je znova pokazal Festival Okarina. Mednarodni glasbeni Festival Okarina je na Bledu potekal že 26. poletje.

Glasba svetov v vseh odtenkih in z vseh koncev sveta, odeta v sodobne glasbene ritme je privabila obiskovalce v idilično okolje Blejskega jezera.

Leo Ličof, umetniši vodja festivala pravi, da je edino, kar je pomembno, da nekako poskušamo prinesti v svoje okolje čimveč različnosti, čimveč dinamike in atraktivnost ter na ta način popestrimo večere, da smo ob tem sproščeni ter se zavedamo, kako »čudovito pester je svet«.

Odlični izvajalci z jasnim sporočilom o pomembnosti multikulturnosti so od 26. julija do 7. avgusta nastopali na Blejskem gradu in obalni promenadi. Z nami so bili Egyptian project, Mladinski simfonični orkester Strasburg, Romengo in Monika Lakatos, The Khoury project, Sirventes, Svetlana Makarovič, Mladinska godba na pihala glasbene šole Offingen, The Javier Paxarino Trio, Way Up North, Noreum Machi, Malted Milk in Toni Green, Djmawi, Ve Zou Via in Baba Zula, ki so s svojevrstnimi pristopi poskrbeli za nepozabno doživetje.

Organizator Festivala je Zavod za kulturo Bled, Špela Repnik pravi, da so v letošnji izvedbi dvignili kakovost festivala in tako postavili visoke standarde tudi za v prihodnje.