Ob svetovnem dnevu čebel, ki ga praznujemo 20. maja, je na Bledu v juniju potekal dan odprtih vrat čebelarskega turizma in predstavitev svetovnega dneva čebel. V čebelarstvu Ambrožič so v sodelovanju s Turizmom Bled pripravili pester program. Želijo si namreč, da bi apiturizem postal prepoznavnejši tako domačinom kot tudi turistom.

 

Čebelarski narod

 

Slovenci veljamo za čebelarski narod, saj poleg tega, da čebelari že več kot 10 tisoč Slovencev, ima čebelarjenje v Slovenji tudi poseben status kmetijske dejavnosti. Svetovni dan čebel nas tako opomni, kako pomembne so čebele za naše življenje. Brez njih ne bi imeli opraševanja, to pa bi posledično vodilo do pomanjkanja hrane in uničenja naravnega ravnovesja.

 

Izvrstna turistična panoga

Tega se zavedajo vsi slovenski čebelarji, turistični gospodarstveniki pa v tem vidijo čudovito priložnost za razvoj zanimive turistične panoge. Maja Lakota iz Turizma Bled: »Na Bledu in njegovi okolici imamo več deset čebelarjev, čebelarsko društvo in izvrsten čebelnjak v samem središču Bleda, zato bi bila velika škoda, če tega ne bi izkoristili. Mi smo začeli sodelovanje s Čebelarstvom Ambrožič, ki ima vse pogoje, da čebelarjenje in njegove produkte približa domačim in tujim gostom.«

 

Čebelarjenje od A do Ž

Po besedah Blaža Ambrožiča, lastnika Čebelarstva Ambrožič, tako urejenih čebelnjakov ne vidiš nikjer po svetu. »Veliko evropskih narodov prihaja v Slovenijo po ideje in napotke, o narodih čez lužo pa sploh ne bi izgubljal besed, saj se ne zavedajo, kakšen vpliv imajo čebele na naša življenja.« Z dnevom odprtih vrat želijo obiskovalcem predstaviti čebelarjenje, kako poteka, kakšna oprema je potrebna, koliko dela je vloženega, kakšne produkte vse lahko pridobimo iz njega … S tem razvijajo čebelarski turizem in poudarjajo pomen čebel.

 

Apiterapija

Ob deseti uri so svoja vrata odprli za predstavnike blejskega turizma, kasneje pa še za splošno javnost. Poleg zgoraj naštetega smo lahko videli tudi medoviti vrt, kjer raste kar 65 vrst trajnic, ročno poslikane panjske končnice, čebelarjenje izza steklene pregrade in predstavitev slovenske čebele Kranjske sivke. Največ zanimanja so ljudje pokazali pri prikazu apiterapije oziroma relaksacije v čebelnjaku. »Gre za to, da se človek popolnoma osredotoči na en panj in se prepusti zvočnim ter vidnim učinkom. To je v tujini vedno bolj razširjena dejavnost, pri nas pa se uporablja kot dodatek k zdravljenju z uradno medicino.

 

Čebelji izdelki za boljše počutje

Za konec je sledila še pokušina čebeljih izdelkov. Med, cvetni prah, matični mleček, propolis in čebelji vosek so samo nekateri izmed njih, ki pomagajo izboljšati človekov imunski sistem poleg tega pa so pridobljeni popolnoma naravno. »Obiskovalci so nad izdelki navdušeni, saj gre pri nas res za popolnoma naraven proces pridobivanja, v nasprotju s tem, kar jim ponujajo velike trgovske verige.«