Ko na grajskih stopnicah grof izreče znamenite pozdravne besede, se ve, da so srednjeveški dnevi na Blejskem gradu, priljubljena prireditev za vse generacije, spet tu.

Nastopi srednjeveških skupin na gradu so priložnost, da se obiskovalci spoznajo z viteškimi spretnostmi kot so zagrizeno mečevanje, požiranje in bruhanje ognja, metanje zastav, še več zagrizenega mečevanja, spretnega streljanja z lokom in norčij grajskega norčka. Lahkih plesnih nog niso samo dame, ampak tudi vitezi. Prav tako pa v nekaterih povsem viteških spretnostih dame prav nič ne zaostajajo.

Srednjeveške dnevi na Blejskem gradu tokrat potekajo že petnajstič. V Zavodu za kulturo Bled so jih pripravili nekoliko drugače kot pretekla leta. S tematskimi majskimi nedeljami bodo na svoj račun prišli vsi, ki bi srednjeveško življenje radi spoznali še bolj od blizu in postali del njega. Prva majska nedelja je bila tako namenjena vsem pogumnim, močnim in neustrašnim moškim, da se preskusijo v viteških izzivih.
Navdihnjeni z nastopi mojstrov smo se skupaj z obiskovalci spustili v srednjeveški tabora v grajskem parku. Tam je tekmovalce ali tekmovalke čakalo 6 izzivov.

Mojstrov, ki še obvladajo kovanje viteške opreme je vse manj. Gostujoči Kovač oklepar Borimir je bil prvi, pri katerem so si obiskovalci z zanimanjem ogledali prikaz kovanja viteške opreme. Zanimivi viteški izzivi so v taboru prevzeli vse, ne samo moške. 

Igralska skupina Viteza Gašperja Lambergarja vsako leto pod okriljem Zavoda za kulturo Bled skrbi za izvedbo srednjeveških dni. Njihovi nastopi so lahkotni in spretni tako, da obiskovalci lahko dobijo vtis, da vse zelo zabavno in lahkotno. Pa ni čisto tako.

V nedeljo, 28. maja vse obiskovalke in obiskovalce čakajo novi srednjeveški izzivi.  V Zavodu za kulturo Bled na Blejskem gradu in v srednjeveškem taboru v grajskem parku pripravljajo dan bolj namenjen damam in otrokom.

Mojca Polajnar Peternelj, foto: Boris Pretnar