Prva polovica julija je vsako leto že več kot dve desetletji rezervirana za pester utrip festivala, ki temelji na klasični glasbi, tuje pa mu niso niti vse ostale zvrsti glasbenega izraza. Mednarodni glasbeni Festival Bled je nepogrešljivi del dogajanja na kulturno-umetniškem področju, program pa že vse od začetka pod okriljem Zavoda za kulturo Bled oblikuje umetniški vodja in ustanovitelj festivala Jernej Brence.

Letošnji festival bo potekal od 1. do 17. julija 2019. Otvoritveni koncert pod naslovom Štirje letni časi v Buenos Airesu pripravljajo mojster črno-belih tipk, pianist Aleksandar Serdar, čelistka Karmen Pečar Koritnik, dragocena umetnica, ki s pomočjo umetnosti povezuje ljudi in Jernej Brence, violinist in ustanovitelj Festivala Bled. Priznani umetniški par, pianistka Bokjoo Suh-Cho in violinist Saewon Suh sta že nekaj let zvesta Festivalu Bled, tokrat se bosta s skupnim koncertom predstavila v cerkvi sv. Martina. Tilen Draksler je ustanovitelj in idejni vodja Orkestra Amadeo ter festivala Amadeo. Glavni namen sestava, ki bo na Festivalu Bled nastopil v cerkvi sv. Martina je poustvarjanje kakovostne glasbe velikih mojstrov. 

Same Babe, Goran Bojčevski Quartet, Divanhana in Commuters

Iz Turčije na festivalski oder prihaja Duo Percussive Colours, ki ga sestavljata Ruya Taner (klavir) in Dinçer Özer (tolkala). V svojem glasbenem naboru prepletata znana klavirska dela, glasbo sodobnih turških skladateljev in narodno glasbo.

Skupina Same babe po mnenju kritikov predstavlja vzorčni primer alternativnega šansona tako na glasbeni kot besedilni ravni. Skupaj z njimi bo v Festivalni dvorani Bled nastopil Jani Kovačič. V goste prihaja tudi izjemni klarinetist svetovnega slovesa, Goran Bojčevski. S svojimi aranžmaji je glasbo sveta (dobro znane skladbe Piazzole, Mozarta, Bacha, makedonske ljudske….) spremenil v svojstveni balkan nuevo. Na Festival Bled prihaja skupaj s svojim kvartetom. Divanhana spada med najpopularnejše zasedbe sevdaha. Skupina se je v desetih letih ustvarjanja uveljavila kot prava koncertna atrakcija, ki je tradicionalno izročilo žanra na samosvoj način preoblekla v sodobne aranžmaje. Nedavno so ustvarili tudi svojo prvo avtorsko skladbo »Zova«. Glasbena skupina Commuters povezuje tako prijatelje, ki jih je študijska pot zanesla na različne konce Evrope kot zvoke alt saksofona, vibrafona, kitare, kontrabasa in bobnov. 

Mladi glasbeniki na Festivalu Bled

Na velikem odru festivalne dvorane bodo nastopili mladi s kraljeve srednje šole v Veliki Britaniji, Colchester Grammar School. Številčna mladinska zasedba, mladinski simfonični orkester Dusika prihaja tudi iz Kopenhagna. Mladi glasbeniki, ki tekom Festivala Bled svoje znanje izpopolnjujejo v mojstrskih tečajih se bodo predstavili na treh samostojnih koncertih v Grand Hotelu Toplice (vstop prost). 

Zborovska glasba

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem in Sally Bytheway Chorale (ZDA) sta dva izjemna zbora, ki bosta v cerkvi sv. Martina nastopila v drugem delu festivalskega programa. V prvem pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija poje približno 40 študentk in študentov, zbor pa je l 2009 nastopil kot finalist za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v Franciji (Tours, 2009). Gostujoči 95-člansko zasedbo z druge strani Atlantika vodi Sally Bytheway Brinton

Cello attacca! za zaključek

Ansambel Cello attaca! sestavljajo bivši in zdajšnji dijaki slovenske violončelistke Karmen Pečar Koritnik. Ker je sama odrasla v okolju druženja in skupnega muziciranja s kolegi violončelisti, je to izkušnjo želela deliti tudi s svojimi učenci. Bila je dolgoletna koncertna mojstrica ansambla Cellomania, ki ga je ustanovil in vodil hrvaški violončelist in pedagog Valter Dešpalj. Dragocene izkušnje kvalitetnega poslušanja in komornega muziciranja imajo najboljši vpliv na razvoj mladih violončelistov. Prvo priložnost je ansamblu Cello attaca! ponudil Festival Bled in njegov umetniški vodja mag. Jernej Brence. Od takrat ansambel širi svoj repertoar in zasedbo, gostuje tako na domačih kot tujih koncertnih odrih.

Več o festivalskem programu na http://www.festivalbled.com/

PROGRAM:

1. 7., ob 20.30, Cerkev sv. Martina: Otvoritev festivala: Štirje letni časi v Buenos Airesu

2. 7., ob 20.30, Cerkev sv. Martina: Saewon in Bokjoo Suh

4. 7., ob 20.30, Festivalna dvorana Bled: Same babe in Jani Kovačič

5. 7., ob 20.30, Festivalna dvorana Bled: Colchester Grammar School

6. 7., ob 20.30, Festivalna dvorana Bled: Percussive Colours

7. 7., ob 20.30, Grand hotel Toplice: Koncertni večer ob zaključku mojstrskih tečajev – Vstop prost

8. 7., Festivalna dvorana Bled: Goran Bojčevski kvartet

9. 7., ob 20.30, Festivalna dvorana Bled: Dusika

10. 7., ob 20.30, Grand hotel Toplice: Koncert ob zaključku mojstrskih tečajev – Vstop prost

11. 7., ob 20.30, Cerkev sv. Martina: Amadeo orkester

12. 7., ob 20.30, Festivalna dvorana Bled: Divanhana

13. 7., ob 20.30, Grand hotel Toplice: Koncert ob zaključku mojstrskih tečajev – Vstop prost

14. 7., ob 20.30, cerkev sv. Martina: Sally Bytheway Chorale

15. 7., Cerkev sv. Martina: Lux Beata Trinitas

16. 7., ob 20.30, Festivalna dvorana Bled: Commuters

17. 7., ob 20.30, Cerkev sv. Martina: Cello Attacca! Dolcissimo

Vstopnina: 15 €, razen koncertov v Grand hotelu Toplice, ki so brezplačni.