Ob slovenskem kulturnem prazniku so učenci Podružnične osnovne šole Ribno, člani Kulturnega društva Rudija Jedretiča Ribno in Slovensko društvo Hospic OO Gorenjska pripravili dobrodelno prireditev, na kateri so zbirali denar za otroke, ki so izgubili svoje starše ali enega od njih.

Čustven literarno-glasbeni dobrodelni večer

Na dogodku smo slišali kar nekaj močno pretresljivih resničnih zgodb otrok, ki preživljajo težko obdobje svojega življenja. Da bi lažje nadaljevali svoje življenje in zrasli v odrasle osebe, tako kot ostali otroci, potrebujejo pomoč sočloveka, ki jih vsaj malo razbremeni morebitnega občutka krivde, žalosti ali jeze. Slovensko društvo Hospic OO Gorenjska se s svojimi ljudmi trudi poskrbeti za otroke, ki se jim je življenje že v rani mladosti popolnoma sesulo.

Društvo Hospic

Društvo Hospic je letos staro 25 let, na Gorenjskem pa deluje že 18. leto. To je po besedah predsednice OO Gorenjske Mire Stušek humanitarno društvo, ki primarno skrbi za najtežje bolnike, ki pred seboj več nimajo dosti življenja in tiste ljudi, ki imajo v družini hude stiske. Društvo bodri svojce in jim pomaga, da lahko svojega bližnjega oz. bolnika negujejo sami v domačem okolju, dokler ne zaključi svojega življenja tam, kjer je najraje. Njihova sekundarna dejavnost je spremljanje odraslih žalujočih in otrok. Ravno zaradi tega, ker so otroci njihova glavna oz. pomembna skrb, so skupaj z Podružnično osnovno šolo Ribno in Kulturnim društvom Rudija Jedretiča Ribno priredili ta dogodek, na katerim za otroke, ki so bili do nedavnega prezrti žalovalci, zbirajo finančna sredstva.

Otroci Podružnične osnovne šole in Kulturno društvo Ribno

Na prireditvi smo poleg pripovedovanja zgodb otrok, slišali še recitacijo znanih del slovenskega največjega pesnika Franceta Prešerna v otroških glasovih otrok Podružnične osnovne šole Ribno. Na odru so nam zaigrali tudi glasbeniki Kulturnega Društva, ki bo kmalu praznovalo 130 letnico obstoja. V društvu trenutno deluje dramska skupina, odrasla folklorna skupina, otroška folklorna skupina in pa skupina godcev, ki radi pripravljajo dogodke za svojo krajevno skupnost in popestrijo dogajanje v Ribnem. Večer so obarvali z glasbo, petjem in plesom. Na koncu so se vsi organizatorji od srca zahvalili staršem in ostalim udeležencem, ki so se udeležili dogodka in s svojim »cekinom« pomagali otrokom, ki potrebujejo pomoč, da zaživijo čim lepše življenje.

Danaja Mertelj