Pogovarjali smo se z dr. Janom Bizjakom, agronomom, navdušenim vrtnarjem in sadjarjem, ki zase pravi, da je imel veliko srečo, da je odraščal na kmetiji. Že v otroštvu je razvil ljubezen do rastlin, ki jo neguje še danes. Želi pa jo prenesti in deliti še z drugimi. Skupaj s svojimi kolegi z Infrastrukture Bled je na začetku novega projekta, s katerim želijo blejskim parkom povrniti nekdanji blišč. Cilj tako imenovanega oživljanja blejskih parkov je poskrbeti za nov podmladek, zato z vsakim podrtim drevesom posadijo novo mlado drevo.

Blejski parkom in kraju bodo vdihnili novo življenje

Kot pove Bizjak so kar precej že naredili, veliko dela pa jih še čaka. Tako na sprehodu okoli Blejskega jezera že lahko opazite veliko na novo zasajenih dreves. V parkih bodo prevladovala parkovna drevesa, ki so nekdaj že bila del blejskih parkov. Nekaj pa bo tudi rastlin, ki niso značilna za naše področje, kot  je na primer ginko in japonski kostanj, ki ga že lahko občudujete v parku pod Občino Bled. Ob kolesarski poti, ki poteka ob novi severni obvoznici, nameravajo posaditi več sadnih dreves. Ta bodo obogatila tudi območje okoli blejskega vrtca, kjer bodo za otroke naredili manjši sadovnjak. Poleg zagotavljanja podmladka, je namreč cilj projekta zastavljen nekoliko širše. V splošnem želijo spremeniti način razmišljanja pri posameznikih in že pri otrocih razviti pravilen odnos do rastlin in pridelave hrane.

Začetek pomladi z narcisami ob jezeru

Ob vsem tem pa seveda upoštevajo blejski prostor in kaj le ta lahko prinese. Za še lepšo in cvetočo pomlad so ob obali blejskega jezera posadili več kot 4000 narcis, ki nas bodo razveselile že čez mesec ali dva in še polepšale blejsko kuliso ob jezeru. Vse to pa je šele obetaven začetek projekta, ki bo nekdaj imenitnim blejskim parkom in samemu kraju, vdihnil novo življenje.

Rebeka Krašovec