Društvo Druga soba je pod Stražo sredi junija organiziralo 2. blejski bazar za izmenjavo in prodajo odvečnih, vendar še vedno zanimivih predmetov od igrač do športnih pripomočkov, pripravili pa so tudi ustvarjalne delavnice za otroke.

Druženje pod krošnjami

Barbara Prassel, predsednica društva Druga soba poudarja: “Bistvo bazarja druženje, učenje in aktivno preživljanje časa v naravi.” Po njenem mnenju otroci niso več dovolj v naravi. Društvo se sicer ukvarja s psiho-socialno pomočjo in delom z mladostniki. Otroci so nam zaupali, da z veseljem prodajajo stvari, ki jih ne uporabljajo več. Nekateri so izkazali precejšno mero iznajdljivosti in podjetniške žilice, saj so na svojih stojnicah prodajali tudi predmete, srečke za srečelov in peciva, ki so jih pripravili sami. 

Otroci se morajo naučiti trgovati in prodajati

Na bazarju so prodajali vse od nakita, lesenih izdelkov, igrač, prigrizkov in sladkarij, napitkov ter raznih starinskih predmetov, ki bodo dom iskali pri novih lastnikih. Prav otroci bo bili tisti, ki so imeli postavljenih največ stojnic. Za nekatere izmed otrok je to prva priložnost, da se preizkusijo v poslu. Andreja Niccolini, soorganizatorka bazarja: “Bazar je odlična priložnost za otroke, da se naučijo trgovati in prodajati.” Na bazarju so se otroci lahko udeležili tudi delavnic rezljanja in dolbljenja, kuhanja v naravi, izdelave nakita, poslikav in peščenih natikačev. Vsaka delavnica je otrokom ponudila znanje, ki ga v šoli običajno ne prejmejo. 

Nedvomno je čas, ki ga preživimo v naravi brez cene. Še posebej, če se v tem času lahko kaj koristnega naučimo in se znebimo odvečnega.

Špela Lausegger