Za nekatere je upokojitev vznemirljiv dogodek in jim pomeni nekaj pozitivnega, za druge pa vse prej kot to. A nekaj zagotovo drži: jesen življenja daje človeku priložnost, da stori vse tisto za kar mu je prej primanjkovalo časa. Članice in člani Društva upokojencev Bled dneve preživljajo nadvse aktivno. Obiskali smo jih v društvenih prostorih v Olipovi vili na Ljubljanski cesti 15.

Društvo od leta 1975 deluje na Bledu, pred tem pa je bilo 25 let podružnica Zveze društev upokojencev Radovljica. Blejski upokojenci so nas lepo sprejeli in pokazali kako jim tudi na stara ni prav nič dolgčas. Njihovi vsakdanjiki so zapolnjeni z društvenimi dejavnostmi. V društvu namreč deluje sedem sekcij; ženski klub, izobraževalna sekcija, sekcija za kulturo, športna sekcija, ročna dela, sekcija za socialne programe in turistična sekcija.

Vsako leto za člane in članice organizirajo različna izobraževanja in predavanja, hodijo na razne koncerte, prireditve in izlete. Za tiste bolj športno aktivne organizirajo pohode, kolesarstvo, smučanje, telovadbo in plavanje. Poleti balinanje, pozimi pa je v spodnjih prostorih društva na voljo igranje biljarda in šah. Že 12 let v sklopu društva deluje sekcija za izdelovanje ročnih del. V zadnjem času so uvedli nekaj novih dejavnosti; domiselno igro križem kražem, trening sproščanja, plavanje, športni dan in večer petja imenovan Zapojmo skupaj, kjer enkrat na mesec pojejo ob spremljavi harmonike. V društvu na področju kulture deluje literarno – recitacijska skupina. Vključeni so tudi v vseslovenski projekt starejši za starejše, kjer želijo s prostovoljnim delom na domu pomagati in olajšati življenje starejšim. Program vsako leto obogatijo, saj želijo, da vsakdo najde nekaj zase.

V društvu dajejo velik poudarek vseživljenjskemu učenju, medsebojnemu in medgeneracijskemu sodelovanju. Starejši si z njihovo pomočjo svoje upokojenske dni osmislijo in obarvajo s smehom in zabavo.

Rebeka Krašovec