Društvo za raziskovanje jam Bled ima že dolgoletno tradicijo, saj bodo letos praznovali 40-letnico svojega delovanja. Trenutno 23 članov skrbi za urejenost okoliških jam, pripravlja turistične oglede, izobražuje bodoče jamarje, pripravlja razstave, predvsem pa se zavzema za večjo promocijo in prepoznavnost jamarjev. »Skrbimo, da podzemni svet ostaja čist, sterilen in nedotaknjen, hkrati pa še vedno dostopen vsem željnim jamskih dogodivščin«. 

Skrbniki podzemlja

Aktivni član in nekdanji predsednik Toni Pavlovski poudari, kako pomembna je skrb za podzemlje, saj tja pronica vsa umazanija, ki jo ustvarimo na površju. »Jamarji nismo le ljudje, ki raziskujemo podzemne prostore, naše delo je veliko več. Skrbimo, da so brezna in jame čiste, da odpadki ne dosežejo podtalnice, saj bi to prineslo katastrofalne posledice.«

Lepotica pod Babjim zobom

Premalo ljudi pozna Društvo za raziskovanje jam Bled, njihovo delo in naloge. Jama pod Babjim zobom je le ena izmed tisoč jam na območju kraških planot Jelovice, Mežakle in Pokljuke, je pa zagotovo najlepša in najdaljša. V dolžino meri kar 300 metrov. Krasijo jo lepe kapniške tvorbe, med njimi so kalcitni kristali, po katerih je jama najbolj znana. Prav tako za posebnost veljajo polžasto zaviti kapniki oziroma helektiti, ki jih v naši državi ni lahko najti. Na 1008 metrov nadmorske višine, nad vasjo Bohinjska Bela najdemo vse te naravne znamenitosti, ki so za marsikoga čista skrivnost.

Okroglih 40 let delovanja

Od 70. let 19. stoletja naprej oglede v jamo vodi društvo. To zahteva veliko organizacije in varovanja, saj je do jame slaba ura hoja, v kateri človek premaga 350 metrov višinske razlike po gozdni poti. »Ogledi potekajo v poletnem času vsako nedeljo oziroma po dogovoru,« pojasni Toni in doda: »Želimo si povečati obisk domačih in predvsem tujih gostov. Včasih je bila to ena izmed večjih turističnih znamenitosti na Bledu, danes pa zanjo marsikdo sploh še slišal ni.«

Naj se beseda o Jami pod Babjim zobom ponese v svet

V prihodnosti si zato želijo večje podpore Občine Bled, hotelov in turističnih veljakov, predvsem na področju oglaševanja, saj ogledi predstavljajo velik vir financiranja. »Občina nam malo pomaga, prijavimo se na kakšen razpis, veliko opreme dobimo od Gorske reševalne službe, ogromno pa vložimo prostovoljci sami,« odgovori predsednik društva Srečko Kunčič. Le peščica jih v društvu redno sodeluje, saj je za to potrebno veliko časa, truda, energije in tudi seveda denarja.

Jamarji, pridružite se!

Danes društvo združuje ljubitelje jam iz širše okolice Bleda. Člani društva so usposobljeni jamarji in imajo opravljen vsaj osnovni izpit in priznan naziv mlajšega jamarja. S tem znanjem varno in vestno obiskujejo in raziskujejo kraške jame. »Z veseljem bi nadaljevali z delom društva, vendar s strani mlajših generacij ni pretiranega zanimanja.« V svoje vrste vabijo vse, ki imajo izkušnje, so raziskovalci po duši, jih zanima podzemni svet in so se pripravljeni učiti ter delati v dobro narave.

Pia Kokelj