Lepote Blejske okolice tokrat niso bile rezervirane zgolj za dopustnike. Blejsko jezero je bilo v vikendu od 8. do 9. septembra namreč prizorišče Evropskega veteranskega prvenstva 2018. Evropska plavalna zveza (LEN) je organizacijo prvenstva zaupala podjetju SI SPORT.

Prvič združene vse plavalne discipline

Tekmovanje je potekalo med 26. avgustom in 9. septembrom 2018 v Kranju, na Bledu, Jesenicah in v Kamniku. ‘’Prvič v zgodovini evropskih masters prvenstev so združene vse plavalne discipline, oziroma vodni športi. Sicer pa smo že leta 2007 gostili vse plavalne športe, brez vaterpola. Tokrat pa tudi še z vaterpolom, tako da je tekmovalni program daljši za kar nekaj dni.’’ nam je zaupala Petra Farčnik Piršič, vodja organizacije projektov in prireditev v SI SPORT-u. V Kranju so se tekmovalci pomerili v vaterpolu in plavanju, sinhrono plavanje je gostil Kamnik, na Jesenicah pa so pomerili skakalci v vodo. Prvenstva so se lahko udeležili vsi, ki so stari nad 25 let in so člani športnih klubov.

Tekmovalci so se na Bledu pomerili v daljinskem plavanju

Prvenstva se je udeležilo kar 4717 tekmovalcev iz 42 različnih držav, med katerimi so prevladovali  plavalci. Na Bledu so se tekmovalke in tekmovalci iz Slovenije in tujine ločeno pomerili v daljinskem plavanju na 3 km v soboto, ter na 5 km v nedeljo. Sobotne tekme na 3 km se je udeležilo 28 predstavnikov slovenske ekipe, v nedeljo jih je nastopilo 13.

Daljinsko plavanje na odprtem je naporna disciplina, ki je rizična v smislu varnosti in ostalih poškodb, zato so organizatorji še posebno pozornost namenili varnosti. Tekmovalci so v vodi pri 21,5 °C morali preživeti približno 60 minut, ves čas pa so jih spremljali varnostni čolni.

Bled kot popolna destinacija za tovrstna tekmovanja

Jernej Slivnik, vodja tekmovanja v daljinskem plavanju nam je osvetlil pomembnost in potencial tovrstne športne prireditve za Bled kot turistično destinacijo. ‘’Daljinsko plavanje je posebno, ker zahteva veliko vodno telo in ni možno v bazenu. Glede na to, da je prvenstvo na Gorenjskem, se mi zdi, da se Bled kar sam od sebe ponuja. Ob enem pa je Bled, tudi skupaj z Radovljico, del Olimpijskega športnega centra, ki je tudi za panogo daljinsko veslanje. Vse se je lepo poklopilo in mislim, da lepšega prizorišča na svetu praktično ni.’’ Prav tako pa pravi, da se bodo tudi v prihodnosti še naprej trudili razvijati to panogo na Bledu.