Festival glasbe rastlin – izkušnja miru v objemu narave

V sodobnem svetu hitro pozabimo na vračanje v naravo in prav zato so v mirnem gozdičku Lipja, območju sonaravnega kmetovanja nad Brjem na Bledu, v sodelovanju z ezoterijskim društvom Damanhur Slovenija in Društva za varstvo okolja Bled organizirali Festival glasbe rastlin.

Že dolgo je znano, da je  glasba iz narave zdravilo proti depresiji, zamerljivosti in sovražnim čustvom. Narava sama po sebi poje svojo glasbo, glasbo zdravljenja, umirjanja in negovanja. Potrebno ji je le prisluhniti. Na Festivalu glasbe rastlin pa so nas popeljali še korak dlje. Do sedaj smo lahko rastline potipali, jih vonjali, videli, a nismo jih mogli slišati.

Naprava za glasbo rastlin

Napravo za glasbo rastlin lahko opišemo kot klaviaturo, ki je preko kablov, ki so pritrjeni na korenine in listi povezani z rastlino. Naprava začuti elektromagnetne vibracije v rastlini, na podlagi premikanja limfe to spremeni v glasbo. Pred štiridesetimi leti je  skupina raziskovalcev iz Federacije Darmanhur – ugotovila da se rastline zavedajo svoje “glasbe” in jo lahko tudi spreminjajo. Po besedah Miha Žvan iz Društva za varstvo okolja Bled: »Gre res za en izjemen dokaz, da imajo rastline neko zavedanje in, da znajo nekako reproducirati, da znajo nekaj povedati, da znajo tudi nekaj zapeti. Tako, da bi bilo lepo, da se začne gledat na rastline malo drugače kakor do sedaj«.

Sobivanje v naravi

Festival glasbe rastlin pa ni bil posvečen zgolj glasbi rastlin, pač pa je zajemal različne aspekte človeškega sobivanja v naravi. Poleg glasbe rastlin se je bilo možno prepustiti zdravilnim zvokom gongov, igrati v naravnih igriščih, ogledati rajski vrt ter zaplesati Bachov cvetni ples.

Festival glasbe rastlin je bil posvečen tistemu, kar v sodobni družbi vedno bolj pozabljamo – povezovanju z naravo in samim sabo.