Gospoda Francija Ferjana fotografski objektiv spremlja že več kot štirideset let. V fotografijo se je zaljubil še v časih črno-bele fotografije in zapletenih tehnik, ko so morali fotografi obvladati razvijanje fotografij v temnicah. 

»Tudi sam sem si naredil temnico in tam sem se naučil največ«, pove gospod Ferjan, ko smo se nekaj dni pred otvoritvijo njegove samostojne fotografske razstave Narava, dobili v Infocentru Triglavska roža Bled. Ob kavi sva klepetala o vsem mogočem. Občasno se je v pogovor vključil tudi naš snemalec Jon Razinger, ki ima o fotografiji in fotografski opremi veliko več znanja, kot ga imam sama. Dve generaciji in ena ljubezen. Zanimivo ju je bilo poslušati, kako strastno govorita o fotografiji in spremembah, ki jih je prinesel čas.

Začetki v sekciji kranjskega fotografskega kluba

Tem spremembam gospod Ferjan vztrajno sledi. V 70-letih prejšnjega stoletja je svojo fotografsko pot začel v  sekciji Fotografskega kluba Janez Puhar v Kranju,  danes je član Fotografskega kluba Triglavski narodni park Bled. Večkrat je razstavljal na klubskih razstavah in tudi samostojno. Najbolj se spominja svoje samostojne razstave v hotelu Astoria, kjer so ljudje stali v vrsti, da so mu lahko čestitali: »To je bil prav poseben občutek, ki ga ne bom nikoli pozabil. Take stvari se ti vtisnejo v spomin in tam ostanejo za vedno«.

Raje v naravo kot za mučilno napravo

Po horoskopu riba, ki se ribam na krožniku najraje izogne. Bolj so mu všeč jedi na žlico, ki si jih pogosto privošči v planinskih kočah, saj obožuje hribe in vse kar je povezano z naravo. Tudi šport je bil v preteklosti del njegovega vsakdana.

Je skromen perfekcionist, ki se nerad pohvali s svojim delom. Zanj je prejel že veliko nagrad in priznanj in izpolnil vse pogoje za najvišji naziv mojster fotografije pri Fotografski zvezi Slovenije. A kot pravi sam, je zanj največja nagrada dobra fotografija. Za dobro fotografijo pa je potrebno že na terenu storiti marsikaj: »Sam motive raje retuširam še preden posnamem fotografijo, da mi potem ni potrebno uporabljati vseh teh programov na računalniku ali kot mu sam pravim mučilna naprava«.

Izmuzljiva popolnost ga žene naprej

Od črno-bele fotografije do barvnega diapozitiva in vse do današnje digitalne fotografije gospoda Ferjana naprej vleče želja po popolnosti. Izbor fotografij krajine in detajlov iz narave na razstavi s preprostim naslovom Narava, ki si jo lahko vse do sredine maja ogledate v Infocentru Triglavska roža Bled, je rezultat njegovih poti v naravo in iskanja te izmuzljive popolnosti.

Besedilo: Rebeka Krašovec, fotografija: Franci Ferjan