Huberto Široka v svojem ateljeju na Bledu že več desetletij iz žlahtnih kovin, najraje iz srebra, izvablja prelestne oblike nakita. V mladosti se je spogledoval z različnimi področji umetniškega izražanja od arhitekture in plesa do gledališča in literature. Namesto na Bledu bi njegovo življenje lahko teklo v Parizu, Londonu ali kje drugje. Toda klic prostora ob jezeru, zlasti pa pripovedovanje zgodb povezanih z njim, sta bila močnejša od vsega. Pri svojem delu mojster uporablja stare tradicionalne tehnike, s katerimi iz različnih materialov izvablja sodobne oblike.

Za svoje delo je Huberto Široka doslej prejel številna priznanja, med njimi priznanje, ki so mu ga v letu 2016 podelili stanovski kolegi iz Društva oblikovalcev Slovenije. Še zlasti ljuba pa mu je nagrada s tekmovanja v Italiji, poimenovanega po znameniti umetnici Fridi Kahlo. Prejel jo je za izjemno ogrlico, ki si jo lahko ogledate v njegovem ateljeju.

Vsak kos njegovega nakita nosi svojo zgodbo. Umetniški projekti blejskega ustvarjalca neredko drezajo tudi v boleče družbene in osebne teme. Tak je bil obsežen projekt, v katerem je obravnaval temo raka na dojkah.

“Tukaj sem želel načeti problematiko osamljenosti ljudi, ki se soočajo z boleznijo in so popolnoma sami. To je bil nagovor vsem ljudem, da se obračamo drug proti drugemu in stegnemo roko. Ljudje se moramo pogovarjati.”

Skozi svoje projekte skuša ljudi osveščati. To razume kot svoje poslanstvo.

“Naloga nas ustvarjalcev ni v tem, da delamo lepe stvari. To je zmotno razmišljanje. Naloga nas ustvarjalcev je v tem, da prebujamo v ljudeh te davne pozabljene svetove. Ko jaz vas osrečim, gre ta sreča naprej. In to je smisel mojega dela. Da prebudim te svetove, te skrite sadove, ki jih vi nosite. Od vas gre naprej in se tako prenaša….”