Veseloigro Usodna pletna so premierno uprizorili že jeseni 2016. Gre za avtorsko delo Lucije in Aljaža Vidica, ki sta širši javnosti poznana tudi pod znamko Gozdni mož. Igra je začela nastajati kot posledica pomanjkanja gledališke dejavnosti v Zasipu, na koncu pa osvojila srca gorenjskih gledalcev.

Denar sveta vladar

Glavna nit predstave je dogovorjena poroka med pletnarjevo hčerko in bogatim ljubljanskim fantom. Družini si namreč zavoljo zaslužka želita združitev gorenjsko ljubljanske naveze, vendar jim zaporedje nesrečnih dogodkov to žal ne dopusti. Na poročni dan se s pletno odpravijo na otok, vendar jih vmes ujame nevihta. Strele, valovi in močan veter jih skoraj vržejo v jezero in povzročijo pravo izpovedno zabavo.

 
Šale na račun Slovencev

Besedilo je napisala Lucija Vidic, scenografija pa je delo njenega moža Aljaža Vidica. »Ideje sem črpala iz takratne aktualne tematike ter družbe in okolja.« Aljaž pravi, da jih je najbolj skrbel odziv gledalcev, kako bodo igro sprejeli, saj vsebuje veliko šaljive besedne igre na račun Slovencev.

 
Brez avdicij

Igralce sta izbrala čisto po naključju, brez avdicij in izločanj. »Lovila sva jih še na sprehodu, posebej težko smo našli duhovnika, ampak na koncu se je izkazalo, da nismo niti malo zgrešili.« Igralci tako prihajajo z Bleda in okolice, nekateri že imajo izkušnje v gledališču, drugi pa so se v tej vlogi preizkusili prvič, a prav vsi v tem uživajo. »Za nas je bilo najpomembnejše, da se družimo, zabavamo in hkrati ustvarjamo,« pojasnita Lucija in Aljaž.

 
Korak naprej – Festivalna dvorana Bled

Ker so gledalci igro zelo dobro sprejeli, razprodanih je bilo namreč kar vseh sedem predstav, se je ekipa po več prigovarjanjih odločila, da je čas za nastop v Festivalni dvorani Bled. Igralske sposobnosti so tako 24. marca preizkusili tudi pred nekaj sto obiskovalci in izkazalo se je, da je bila odločitev prava. Polna dvorana, v kateri je odmeval smeh, je dokaz, da so mladi igralci iz Zasipa na pravi poti.

 
Pokljuški zdravnik prihaja jeseni

V načrtu je že nova predstava, ki sta jo avtorja zaenkrat poimenovala kar Pokljuški zdravnik. Lucija pravi, da ji je uspeh Usodne pletne dal še več energije in idej za pripravo naslednje igre. »Če bo šlo vse po načrtih, jo lahko pričakujete nekje jeseni,« dodaja za konec.