V sodobnem času zaradi globalizacije in komercializacije prihajajo v ospredje modernejši prazniki in običaji, kljub temu, pa se vedno bolj oživlja stare običaje. Gregorjevo je praznik za katerega je včasih na slovenskem veljalo, da je to praznik zaljubljencev.

Praznik zaljubljencev

Na gorenjskem je bilo 12. marca slišati, da se ptiči ženijo (imajo ptiči ohcet). Na ta dan so v preteklosti gospodinje otrokom po vrtu nastavile kvašene ptičke in druge slaščice, ki so jih otroci iskali. Otroci so hodili od hiše do hiše in povprašali ali je kaj ostalo od ptičje svatbe.

Ženitev ptic pa ni edina po kateri velja Gregorjevo za slovenski praznik zaljubljencev. To je tudi verovanje, da prva ptica, ki jo vidi mlado dekle na ta dan naznanja kakšen bo njen mož.

Izročilo ohranjeno v krajih s kovaško tradicijo

V nekaterih gorenjskih krajih se je ohranilo izdelovanje majhnih plovil imenovani gregorčki, s katerimi so večer pred gregorjevim spustili v vodo in s tem ˝vrgli luč v vodo˝. Po izročilu velja, da tega dne voda odnese vse slabo, narava pa naznanja prihod pomladi in daljšanje dneva.