Bled je letos gostil  50. mednarodno srečanje pisateljev. Srečanja se je udeležilo rekordno število gostov iz kar 39 PEN centrov po svetu. Med gosti sta bili letos v ospredju zagotovo Nobelova nagrajenka za mir iz leta 2003 Shirin Ebadi in predsednica mednarodnega PEN-a Jennifer Clement. Mi smo se pogovarjali z Ifigenijo Simonovič, drugo žensko predsednico v zgodovini slovenske organizacije PEN.

Slovenski center PEN ima dober renome, blejska srečanja pa sodijo med najbolj pomembna literarna srečanja na svetu. Ugledni gostje, pesniki, pisatelji, novinarji, esejisti, borci za človekove pravice in svobodo govora se jih zato radi udeležujejo. Obisk pa je letos presegel vsa pričakovanja in presenetil celo glavno organizatorko in predsednico slovenskega centra PEN Ifigenijo Simonovič. Pred letom dni je postala druga predsednica v zgodovini slovenskega centra PEN. Njena želja je PEN uspešno peljati naprej, ob tem pa upoštevati sebe in svoja načela.

V sklopu slovenskega centra PEN že peto leto deluje šolski program, v sklopu katerega so udeleženci srečanja tudi letos obiskali izbrane srednje šole in govorili o svojem delu. Poleg tega so organizatorji za udeležence pripravili različne okrogle mize in literarne večere, otvoritev razstave v spomin na žrtve atomske bombe na Hirošimo in Nagasaki, sestanek odbora Pisateljev za mir in sestanek Ženskega odbora Mednarodnega PEN.  50. obletnico mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu so obeležili s slavnostno prireditvijo v blejski Festivalni dvorani.