Blejsko jezero v sebi skriva marsikatero zgodovinsko skrivnost. Eno izmed njih, 1200 let star deblak, so v petek z jezerskega dna, skupaj s podvodnimi arheologi dvignili blejski potapljači.

Ko so l. 2015 naleteli na lesene ostaline v Blejskem jezeru v bližini grajskega kopališča, niso točno vedeli, kaj so našli.

V letošnjem februarju so nato deblak prvič dvignili iz vode za podrobnejše analize. O tem, kaj so doslej ugotovili dr. Andrej Gaspari  z oddelka za arheologijo na filozofski fakulteti v Ljubljani.

Dvig deblaka ni bil enostaven

Preden se je ekipa potapljačev društva za podvodne dejavnosti Bled in Zavoda za podvodno arheologijo odpravila pod vodo, so se na obali temeljito pripravili na potop in dvig deblaka. Po pripravah na kopnem, so potapljači odplavali proti potopljenemu drevaku, tja pa je odplul tudi čoln z ekipo, ki je pomagala pri dvigovanju deblaka z dna jezera. Ker so okoliščine pod vodo že poznali je bilo tokratno akcijo laže izpeljati, čeprav ni bila enostavna. Najbolj pomembna je bila pri tem varnost potapljačev.

Za vse, ki smo si lahko prvič v živo ogledali plovilo iz 8. stoletja je bil to izjemen dogodek.

Restavratorska dela bodo zahtevala tri do pet let

Deblak zdaj iz rok podvodnih arheologov prehaja v roke restavratorjev. O vseh postopkih do takrat, ko ga bomo spet lahko videli, doktorica Katja Kavkler iz restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Po zaključenih restavratorskih postopkih naj bi se deblak vrnil na Bled, kjer bo na ogled javnosti. 

Mojca Polajnar Peternelj