Vse je prepleteno z zgodbami. Še posebej življenjska pot mojstra – ta se kot mozaik gradi v svoji celovitosti, vendar se vedno dopolnjuje. To odraža življenje vsestranskega umetnika, mojstra Janeza Rozmana, ki svoje življenje posveča nasledstvu črne umetnosti.

Tokrat nas je s partnerko Mari pričakal na svojem domu v Zgoši pri Begunjah in nam razkazal gradnike svoje zgodbe znotraj prostorov svoje delavnice. Od dimnikarja, metalurga, lastnika Ateljeja Rozman, do nagrad za kakovost in vrhunske dosežke na področju obrtništva in podjetništva. Mnoge nagrade za dosežke, ki krasijo ne le eno, ampak več polic, govorijo o predanosti delu in življenju, ki ga posveča ozaveščanju o preteklosti slovenskega naroda.

Samozadostna delavnica Mojstra Janeza

Sprehodimo se čez prostore, ki bi vsak posebej lahko bili svoja samostoječa delavnica. Mojster Janez jih s svojim delom povezuje v smiselno celoto. Delavnica deluje na principu samozadostnosti in je rezultat dolgoletnega posvečanja prebiranju knjig, iskanja starih strojev, popravil, izumov in uresničevanja idej. V njegovih besedah in dejanjih se čuti vztrajnost in doslednost. Pri njegovem delu mu je pomagal tudi stari znanec, katerega poklic skorajda toni v pozabo – je namreč črkostavec. Janezu pa pomaga energijo in čas, ki ju črkostavstvo zahteva, prihraniti za delo v delavnici in na terenu.

Tiskarstvo, črkostavstvo in kaligrafija

Pred osemnajstimi leti se mu je kot vajenec pridružil Uroš Resnik, ki je eden izmed redkih, ki so še bili šolani v smeri tiskarstvo, kot smo ga nekoč poznali. Pri Janezu se je izučil veščin za katere danes mlajše generacije sploh še niso slišale. Skupaj z Janezom sta se učila tudi drug od drugega, danes pa Uroš večino časa preživi v Grajski tiskarni na Blejskem gradu, ki jo je vzpostavil Janez Rozman. Kot kaligrafinja se je Manufakturi pridružila tudi partnerka Mari Gregorin, ki z mirno roko in potrpežljivim očesom ustvarja prelepe zapise ujete v preteklosti.

Bogastvo mojstrove delavnice

V njegovih prostorih smo lahko priča številnim različnim materialom. Od usnja, bombaža, pa vse do svinca in drugih. Mojster Janez je vešč v uporabi vsakega izmed njih. V osrednji delavnici smo bili priča tudi izdelavi krtačnega odtisa, Mojster Janez Rozman pa nam je pokazal tudi kako so tiskali med svetovnima vojnama v bunkerjih. V pomoč so jim bili razni klišeji. Popravila na strojih opravlja kar sam. Ve s čim rokuje in pozna vsak kotiček, stroj in orodje, ki ga ima. V veščine in znanja, ki jih poseduje, se je poglabljal leta.

Črna umetnost, ljubezen oplemenitena s trdim delom

Dejavnosti s katero se ukvarja pravi črna umetnost, in sam kot naslednik črne umetnosti ozavešča o veščinah, ki so našemu narodu zagotovile prihodnost. V to kar je delavnica danes je Janez Rozman vložil leta truda in trdega dela. Obiskoval je sejme, stare tiskarne, in stroje, ki so danes ponovno delujoči, našel v različnih kotičkih Evrope.

Svoje znanje rad deli – predvsem z mladimi. V Manufakturi ga obiskujejo tudi skupine osnovnih in srednjih šol. Prav tako pa je imel Mojster Janez že večkrat priložnost svoje znanje deliti z raznimi diplomati. V Grajski tiskarni ga je obiskala tudi bivša prva dama Združenih držav Amerike, Laura Bush. Z Mari in Urošem mnogokrat gostujejo doma in v tujini, kjer so vedno deležni pohval.

Obisk v Manufakturi Mojster Janez je tudi nam bolj odprl oči za preteklost in današnjo identiteto slovenskega naroda. Morda je prav to zavedanje tisto, ki v nas prebudi zagon za spremembe v prihodnosti.

Špela Lausegger, foto: Vizualist