Od julija do septembra bodo na Blejskem gradu predstavili dolgoletno ustvarjanje arhitekta Jožeta Plečnika po območju Gorenjske. Razstava je bila ustvarjena z namenom obeležitve 150. obletnice rojstva tega največjega slovenskega arhitekta.

Organizatorja razstave sta Zavod za kulturo Bled in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Kranj. Razstava je na ogled v dvorani nad grajskim muzejem. Avtorice razstave so Hana Brus, Nataša Ülen, in Irena Vesel.

Območje Gorenjske je drugo največje središče Plečnikovega ustvarjanja na Slovenskem. Njegova dela so tu nastajala v obdobju od poznih tridesetih let 20. stoletja pa vse do njegove smrti leta 1957 in sodijo v čas njegovega najzrelejšega ustvarjanja. Največ njegovih del na Gorenjskem je na Kamniškem območju, na Bledu pa je najbolj znan paviljon Belvedere nad blejskim jezerom, ki ga je Plečnik zasnoval med leti 1933 in 1936.

Na Bledu in v okolici je še nekaj Plečnikovih del, na  razstavi Jože Plečnik na Gorenjskem na Blejskem gradu pa bo mogoče podrobneje vpogledati v del Plečnikovo dela in življenja.

Odprtje razstave bo v ponedeljek, 17. julija ob 11. uri na Blejskem gradu.

Več o razstavi tukaj.

 

Mojca Polajnar Peternelj