Zavod za kulturo Bled in Občina Bled, trgači iz Malečnika in člani Društva ljubiteljev potomk Stare trte Mladovita so slabemu vremenu navkljub poskrbeli, da je tradicionalna, tokrat jubilejna grajska trgatev potekala tako kot se za potomko najstarejše trte na svetu spodobi. 

Na Blejskem gradu so cepič 450 let stare trte z Lenta posadili l. 2011 ob 1000. letnici gradu. Od takrat, čeprav v zahtevnih pogojih, odlično uspeva. Na srečanje na grad so člani Društva ljubiteljev potomk Stare trte Mladovita prinesli grozde s 26 cepičev stare trte. Na gradu so jih stisnili skupaj z grozdjem grajske trte.

Trte Mladovite so posajene na posebnih, elitnih mestih, ločeno od vinogradov, da ne pride do mešanja z drugimi vrstami. Grozdje z njih je povsem ekološko pridelano in tudi v kleteh ločeno od ostalega. Vsako leto na ta način člani društva pridelajo od 60 do 80 kg grozdja in naredijo od 50 do 60 l. vina.

Danes si težko predstavljamo Bled kot rodovitno pokrajino, krajevna imena pa pričajo, da je tu nekoč rasla trta. Vino z nje pa je bilo menda celo tako dobro, da so ga v Brixnu, kjer so bili doma gospodarji Blejskega gradu, imeli za mašno vino.

Grajsko trgatev so s pesmijo požlahtnili pevci moškega pevskega zbora Malečnik. Gostje so poskusili tudi vino lanske letine Mladovite, ob pokušanju domačih dobrot pa ugotovili, da se na Blejskem gradu za grajsko trto lepo skrbi.

Mojca Polajnar Peternelj