V Gorjah je na zadnji aprilski vikend potekal že 26. Jurjev semenj. Gre za prireditev, ki jo organizira Športno društvo Gorje v sodelovanju z Občino Gorje in Turističnim društvom Gorje. Letošnja je bila še prav posebej jubilejna, saj so praznovali tudi okroglih 110 let Godbe Gorje. Ob tem dogodku je potekalo še srečanje pihalnih orkestrov iz cele Slovenije, pridružili pa sta se jim tudi godbi iz Nemčije in Češke.
Že 26 let v Gorjah

Vsakoletna prireditev v Gorjah velja za največji dogodek v letu. Izpelje jo kar deset sekcij društva s pomočjo Občine in Turističnega društva. Kot pravi Brane Gomilar, vodja prireditve, je to čas, ko se združijo vse od najstarejših pa do najmlajših in skupaj nazdravijo na še eno uspešno leto.

110. let Godbe Gorje

Tokrat pa je bil semenj poseben tudi zaradi praznovanja 110. obletnice Godbe Gorje. Godbeniki so se odločili, da bodo jubilej obeležili kar na dan semenja, saj je bilo zaradi organizacije tako veliko lažje. »Ja dolgo smo razmišljali, kako bi praznovanje izpeljali, nato pa smo se z organizatorji prireditve odločili, da je najbolje, če svečke za 110. rojstni dan upihnemo skupaj z občani na slavnostni vikend,« je povedal predsednik godbe Matej Poklukar. Na praznovanje so povabili še sedem slovenskih pihalnih orkestrov, nemški orkester Blaskapelle Meeder in češko godbo Jistebnická třináctka.
Potek prireditve

Dogodek se je pričel s tradicionalnim pomladnim krosom, hkrati pa so na več lokacijah po Gorjah in Bledu igrale godbe iz cele Slovenije ter gostujoči godbi iz Nemčije in Češke. Ob 15. uri je iz Mevkuša krenilo ducat godb, ki so nato do zadnjega kotička napolnile prireditveni prostor. Po skupnem nastopu in podelitvi nagrad je na odru zaigral še Big bend Bled, zvečer pa so ljudje poplesavali ob ritmih Marka Vozlja in Mojstrov.

V nedeljo se je program začel po »deseti« nedeljski maši. Blagoslov konj so spremljale gorjanska, nemška in češka godba, nato pa so se skupaj združile v šotoru. Za popoldansko zabavo pa je poskrbel ansambel Gregorji.
Pester program za vsakogar

Kot vsako leto pa tudi tokrat niso manjkale stojnice z različno ponudbo, vse od mesnih izdelkov pa do nogavic in rastlinja. Obiskovalci so lahko svojo srečo preizkusili tudi na srečelovu, v Gorjanskem domu pa je bila ves čas na ogled tudi razstava o Godbi Gorje.