Zadnji vikend v aprilu je v Gorjah rezerviran za druženje in zabavo. Jurjev semenj se je začel v soboto z odprtjem stojnic in Jurjevim pomladnim krosom. Zvečer je sledila zabava v šotoru, naslednje jutro pa slovesna maša v farni cerkvi sv. Jurija, tradicionalna Jurjeva povorka konjenikov, kočij, narodnih noš in Godbe Gorje ter blagoslov konj pri kapelici nasproti cerkve. 

Jurjev semenj je prireditev vseh Gorjank in Gorjancev

Že tradicionalen 27. Jurjev semenj je tudi letos organiziralo Športno društvo Gorje skupaj z občino. A kot nam je povedal župan Občine Gorje Peter Torkar, je Jurjev semenj prireditev pri kateri sodelujejo vsi občani in občanke: »Organizacija takšne prireditve je kar precej velik zalogaj, zato je še kako pomembno, da vsi Gorjani in Gorjanke stopimo skupaj in sodelujemo«. 

Letos blagoslovljenih več kot 100 konj

V dveh dneh so obiskovalci lahko videli in preizkusili marsikaj. Tisti nekoliko bolje kondicijsko pripravljeni, so se lahko preizkusili na Jurjevem pomladnem krosu, drugi pa so lahko uživali ob nastopih mladih glasbenih talentov in pevke Mance Špik. V nedeljo se je dan začel s slovesno mašo v farni cerkvi sv. Jurija, nato je sledila tradicionalna Jurjeva povorka konjenikov, kočij, narodnih noš in Godbe Gorje. Pri kapelici nasproti cerkve je župnik blagoslovil vse konje udeležene na povorki. Letos ji je bilo več kot sto. Prišli so iz okoliških krajev, nekateri pa iz nekoliko bolj oddaljenih. Vsak izmed lastnikov je dobil tudi blagoslovljeno sol, ki naj bi konju zagotavljala zdravje.

Priznanje za Godbo Gorje

Po povorki je sledilo druženje v šotoru. Ob dobri hrani in pijači so obiskovalci lahko uživali v glasbi Godbe Gorje. Ob tej priložnosti jim je župan občine podelil prav posebno priznanje za koncert, ki so ga izvedli ob 65. letnici glasbe Vilija in Slavka Avsenika.

Razstava ročnih del

Že od petka je bila v Gorjanskem domu na ogled razstava ročnih del vezenja in kvačkanja. Obiskovalci so se lahko sprehodili med stojnicami, kjer so ponujali različne izdelke ali pa se udeležili srečelova z bogatimi nagradami.

Zbrana finančna sredstva namenjena gorjanskim športnikom

V Gorjah je šport izrednega pomena. Letos sta kar dva izmed gorjanskih športnikov zastopala Slovenijo na Olimpijskih igrah. Eden izmed njiju je mladi biatlonec Miha Dovžan. Ta se je pridružil županu na odru in skupaj sta med obiskovalci razdelila sedem kilogramov težko čokolado. Dolžan je bil presenečen nad tem, kakšno podporo ima v domačem kraju: »Res nisem vedel, da imam tako veliko podpore. Spominjam se, kako lepo so me sprejeli, ko sem se vrnil nazaj domov«.

Za razvoj mladih gorjanskih športnikov je lahko prispeval vsak izmed obiskovalcev. Vsa zbrana sredstva bodo namreč namenjena petdesetim športnikom in njihovim paradnim disciplinam, to sta tek na smučeh in biatlon, ter ostalim rekreativnim dejavnostim.

Rebeka Krašovec