Slikarko Ejti Štih, rojeno na Bledu, ki danes živi v Boliviji, označujejo za družbeno angažirano, njen pristop k slikanju pa novinarski, saj s svojimi delu pospremi aktualno družbeno dogajanje. Njene razstave so izjemno odmevne.

Ena izmed takšnih, odmevnih razstav, ki smo jih videli tudi na Blejskem gradu je bila razstava z naslovom Selfie, obarvana s kritičnostjo in humorjem, ki prav tako velikokrat pride do izraza v ustvarjanju Ejti Štih.

Svojo prizadetost ob neizmernih krivicah, revščini in globalizaciji, ki prizadene najbolj ranljive Ejti Štih vedno znova prenaša na svoja platna. S serijo platen iz cikla Migracije se je dotaknila velike begunske krize. Velika platna, prepojena s človeškim trpljenjem in nemočjo so ganila tako publiko v Boliviji kot v Sloveniji.

Ejti Štih danes živi in ustvarja v Boliviji, v mestu Santa Cruz de la Sierra, kamor sta jo pripeljali velika želja po odkrivanju sveta in ljubezen. Po uspešni začeti in nekako začrtani umetniški poti v Sloveniji je bilo začeti umetniško pot povsem na novo v Boliviji, težko. V novem okolju se je spremenil tudi njen stil slikanja.

Ejti Štih je od l. 2005 tudi direktorica neprofitne galerije Manzana uno Espacio de arte, ki jo je ustanovila skupaj s stanovskima kolegoma. Da bi obiskovalcem približala umetnost.

Njeno ustvarjanje tudi sicer močno določa okolje, v katerem živi. Bolivija je npr. druga najrevnejša latino ameriška država.

V enem od poletij smo njena platna lahko občudovali tudi na Jezerski promenadi ob Blejskem jezeru. Nekateri so menili, da so bila s tem slikarkina dela razvrednotena in da visoka umetnost sodi v galerije. “S tem se ne strinjam”, je odločna, saj meni, da so umetniška dela zato, da jih lahko vidi čimveč ljudi. Doslej je imela več kot 60 samostojnih in mnogo skupinskih razstav. Sliko, ki jo namerava ustvariti jasno vidi že pred začetkom, slika hitro. Ejti Štih je doslej ustvarila tudi nekaj odmevnih religioznih projektov. Rada se spominja izdelave freske za kapelico v Bovcu.

Letošnje poletje smo lahko znova občudovali podobo, ki jo že nekaj let za mednarodni glasbeni Okarina festival Bled ustvarja Ejti Štih. Glede ostalih ustvarjalnih načrtov pa je skrivnostna, saj meni, da človek o tem ne bi smel govoriti vnaprej.